Josef Mašín pro ČT: Naše neúčast na pohřbu Paumera má lidem něco naznačit

Sacramento/Praha – V České republice prý stále nepanují poměry, do kterých se v současnosti nejdiskutovanější bratrská dvojice toužila po odchodu do zahraničí vrátit. Rozhodnutí nepřijet na pohřeb svého kamaráda a kolegy z odbojové skupiny Milana Paumera by proto mělo občanům ČR připomenout, že v zemi „není všechno, jak má být,“ řekl v ranním vysílání ČT24 telefonicky Josef Mašín. Spolu s bratrem Ctiradem a dalšími členy skupiny se v 50. letech po několika sabotážních akcích rozhodli opustit Československo a uniknout na Západ s pomocí několika incidentů, které si vyžádaly smrt celkem 6 osob. Potomci legionáře Josefa Mašína se inspirovali válečnými činy svého otce a rozhodli se také bojovat proti tehdejšímu totalitnímu režimu. Slíbili si vrátit se do země osvobozené od komunismu a na tuto podmínku podle Josefa Mašína ml. stále čekají.

Skupina bratří Mašínů rozděluje českou společnost na dva tábory. Pro jedny jsou příkladem odvážného protestu proti režimní moci, druzí v nich vidí bezpáteřní vrahy či teroristy. Osud mužů podobný hollywoodským akčním scénářům byl probírán i v roce 2008, kdy Josef Mašín a Milan Paumer převzali plaketu tehdejšího premiéra Topolánka – a znovu v souvislosti s odchodem Paumera. Postoj Mašína k návratu do České republiky je však stále stejný, nezměnila ho ani smrt někdejšího kolegy. „Když jsme opustili Československo, toužili jsme vrátit se do země osvobozené od komunismu. Takový stát tam ještě nemáme. Komunistická strana existuje - a co víc, je zastoupena v Parlamentu,“ řekl ve Studiu 6.

Josef Mašín:

„Milan Paumer byl náš velice dobrý kamarád, znali jsme ho přes sedmdesát let a skoro každý den jsem si s ním telefonoval. Milan v Čechách vykonával dobrou osvětovou práci a pokračoval v boji proti komunistům takovým způsobem, jak uměl.“

Rozhovor s Josefem Mašínem (zdroj: ČT24)


A co vlastně víme o skupině bratří Mašínů

Členové skupiny se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s NDR a v řadě incidentů zastřelili několik policistů. Mašínům a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni.

Jejich skupina měla celkem 10 členů a v počátcích prováděla převážně sabotážní činnost s cílem působit na morálku režimních představitelů i tehdejší společnosti. Potřebovali v utajení získávat zbraně a peníze, při přepadnutí policejních stanic či pokladny proto byli nuceni sáhnout ke kroku, za který dodnes nesou nálepku kontroverzních osob. Při útěku přes NDR navíc zastřelili tři příslušníky tamějších policejních složek. Na území východního Německa byla skupina Mašínů odhalena a pronásledována i vojskem. Celkem bylo proti pěti odbojářům mobilizováno 20 000 příslušníků Volkspolizei a armády.