Kvůli úsporám na vnitru hrozí rušení policejních oddělení v některých městech

Praha – Kvůli úsporám v rozpočtu ministerstva vnitra hrozí uzavření některých obvodních oddělení policie. Třeba v Královéhradeckém kraji už o tom starosty informoval tamní policejní ředitel Petr Přibyl. Šance na záchranu oddělení ještě existuje, obce by ale na provoz policejních služeben musely přispívat, což se některým starostům nelíbí. I obce se totiž potýkají s nedostatkem peněz.

V Královéhradeckém kraji hrozí uzavření obvodních oddělení třeba v Hronově, Červeném Kostelci nebo Polici nad Metují. To jsou všechno města do deseti tisíc obyvatel, kde na pořádek léta dohlíželi policisté z místních oddělení. Starostové z tohoto plánu pochopitelně nadšení nejsou: „Pan ředitel policie nám řekl, že není naprosto schopný ufinancovat všechna obvodní oddělení. Všichni jsme z toho velmi zdrceni,“ uvedla třeba starostka Hronova Hana Nedvědová. Starosta Červeného Kostelce Petr Mědílek se zase obává možného nárůstu kriminality. 

Podle Hany Nedvědové policie navrhuje, aby město hradilo náklady spojené s objektem policejní služebny, jako jsou platby za vodu, plyn nebo elektřinu. Pak by bylo možné policii ve městě zachovat. „Dlouhodobě si to nedovedu představit a ani nechci, protože si myslím, že městské rozpočty nejsou od toho, aby financovaly stát,“ zlobí se starostka Police nad Metují Ida Seidlmanová. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Policie sice potvrzuje, že se určitě změny chystají, podrobnosti ale ještě sdělit nechce. „Policie jedná o několika variantách řešení, ale vzhledem k tomu, že jednání stále probíhají, tak konečná varianta stanovená nebyla,“ vysvětluje policejní mluvčí Královéhradeckého kraje pro Náchodsko Eva Prachařová. Z jednání starostů na krajském ředitelství navíc vyplynulo, že se na podobné změny budou muset zřejmě připravit i další města.