Mostecká ČSSD neodstraní sporné billboardy. I přes nesouhlas grémia

Praha/Most – Grémium sociální demokracie nesouhlasí s kontroverzními billboardy své mostecké organizace. Ta na nich láká občany ke komunálním volbám sloganem „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla“. Mostečtí socialisté se však na dnešním večerním jednání usnesli, že výzvám stranických špiček nevyhoví a otázku odstranění billboardů s citlivým výrokem nechají na okresním výboru strany.

Podle mosteckých zástupců ČSSD by okresní výbor ještě mohl současné rozhodnutí změnit, příliš tomu však sami nevěří. Členové stranické volební komise jsou přesvědčeni, že zmíněný slogan o národnostních menšinách nenabádá k rasové nesnášenlivosti ani xenofobii. Nápis prý pouze vyjadřuje skutečný stav věcí, který v regionu je, informoval o výsledcích jednání reportér ČT Jan Stuchlík. Mostecký volební lídr Karel Novotný ani šéf severočeské stranické organizace Petr Benda se jednání navzdory přizvání nezúčastnili.

Bohuslav Sobotka:

Politické grémium požádalo místní organizaci ČSSD v Mostě, aby ve volební kampani ukončila používání hesla, jehož interpretace může celostátně poškodit dobrou pověst sociální demokracie. Doufáme, že místní organizace v Mostě zareaguje neprodleně a vyhoví požadavku vedení sociální demokracie.

Grémium ČSSD požádalo také krajskou a okresní mosteckou organizaci sociální demokracie, aby místní buňce nařídily používání sloganu ukončit. Soudí, že interpretace nápisu může celostátně poškodit dlouhodobou pověst nejsilnější opoziční strany. „Komunální kampaně jsou decentralizované, nejsou řízeny z ústředí. Ale platí, že jsme jedna ČSSD, ne federace,“ zdůraznil prozatímní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka: ČSSD v Mostu čelí agresivní kampani konkurentů

Podle Sobotky platí, že „slušná, inteligentní politická strana“ nevede předvolební kampaň způsobem, pro který se rozhodli v Mostě. Grémium proto přijalo usnesení, podle kterého chce strana bránit chudobě a sociálnímu vyloučení, a proto jsou pro ni nepřijatelné podobné texty, které jde vykládat kontroverzně, až rasisticky a xenofobně.

Stranické kolegy se předseda ČSSD částečně snažil omluvit tím, že na Mostecku čelí agresivní volební kampani tamního hnutí Mostečané Mostu. Místní sociální demokraté podle něj tak hledají způsoby, jak uspět na místní úrovni ve složité sociální situaci Mostecka. „Ale pro ČSSD jsou zcela nepřípustné a nepřijatelné jakékoliv projevy nesnášenlivosti, jakékoliv projevy rasismu či xenofobie,“ zdůraznil Sobotka. Sociální demokraté podle něj nemohou kandidovat pod hesly, jež ve „druhé nebo třetí rovině mohou být interpretována způsobem, který rozděluje společnost“.

Billboard reaguje na politickou korektnost, míní ČSSD z Mostu

Předseda mostecké ČSSD Lubomír Holý nedávno připustil, že použitý slogan je na hraně, ale přesto ho místní ČSSD chce používat i nadále. Podle něj je důsledkem konkrétní situace v Mostě, kde radnice o 20 procent snížila nájemné skupině lidí bydlících na sídlišti Chanov, ačkoli zde byly vysoké dluhy na nájemném. V létě se Most rozhodl slevu zrušit, protože místo očekávaného snížení dluhů na nájemném začala jejich výše růst ještě rychleji.

Podobné kontroverzní plakáty s nápisem „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami“ byly i v Praze 5. Pražskému ústředí strany ani celorepublikovému vedení ČSSD se to nelíbilo. Místní ČSSD proto rozhodla, že budou přelepeny.