Za lynč Roma padly devítileté tresty

Brno - Na víc než devět let půjdou do vězení organizátoři lynče domnělého romského zloděje, spoluúčastníci odešli se čtyřletou podmínkou. Rozhodl tak Krajský soud v Brně. Případ se stal loni v září na Svitavsku. Sedm obviněných, včetně policisty, vtrhlo do domu domnělého zloděje, aby zjistili, kam zmizel bagr a nákladní auto jednoho z nich. Otce čtyř dětí odvezli na odlehlé místo a zbili. 33letý Rom se pak zadusil zvratky a vlastní krví a zemřel. Dva z útočníků nakonec tělo pohodili v lese.

Nejtvrdší tresty dostali Pavel Lefler mladší a tehdejší policista Stanislav Michek. Lefler má jít podle rozsudku do vězení na devět let, bývalý policista na dobu o půl roku delší. Podle soudu útok vedli. Ostatní obžalovaní se údajně podíleli pouze na únosu muže. Odsouzení mají možnost se proti rozsudku odvolat.

Útok se odehrál loni na podzim. Třiatřicetiletého muže ze Svitavska pět pachatelů odvleklo z jeho domu. Údajně ho spoutali na rukou a donutili nastoupit do auta, kde čekali další dva komplicové, jeden z nich východočeský policista. Mezitím, co muže bili, odjeli s ním na Kunštátsko. Napadený však zraněním podlehl a zemřel.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Ukradené nákladní auto, kvůli němuž skupina člověka zbila, našli policisté loni v říjnu v lese na Blanensku. „Nalezená avie byla v ohořelém stavu a nedaleko místa nálezu byly policií zajištěny i části registrační značky. Dnes s jistotou můžeme sdělit, že patřily právě odcizené avii,“ uvedla tehdy mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Pátrání po bagru zatím úspěšné nebylo. Obě věci někdo odcizil z Bělé nad Svitavou na Svitavsku.