Výročí oslaví tři železniční trati

Olomouc/Liberec/Cheb – Hned tři železniční trati v sobotu oslaví svá letošní kulatá výročí jízdou historického vlaku s parní lokomotivou. Shodně 110 let od vzniku uplynulo na tratích Liberec – Česká Lípa a Cheb – Luby. Před celými 140 lety potom vznikla dráha z Nezamyslic do Šternberku na Olomoucku. V Chebu bude současně s oslavou lokálky do Lubů připravena také výstava lokomotiv ke Dni železnice.

Trať Liberec – Česká Lípa vznikla jako součást sítě společnosti Ústecko-teplické dráhy na konci 19. století a provoz na ní byl zahájen 17. září 1900. V Liberci navazovala na trať z Pardubic, v České Lípě navazovala na trať, kterou do města přivedla v 70. letech z Děčína jiná společnost.

Oslav kulatého výročí vzniku dráhy se zúčastní hned dvě parní lokomotivy (423.0145 „Velký Bejček“ a 310.0134 „Kafemlejnek“), které budou jezdit mezi Libercem a Českou Lípou, vlaky se budou křižovat v Mimoni. První parní vlak pojede z Liberce krátce po deváté hodině, z České Lípy po půl deváté. Z Mimoně se bude možné svézt historickým motorovým vozem po nepoužívané trati do starého nádraží.

Provoz na lokálce z Chebu (resp. Tršnice) do Lubů zahájily rakouské Státní dráhy 30. června 1900. Na letošní oslavy přijede z Lužné parní lokomotiva 354.195 „Všudybylka“, která vyrazí do Lubů v 9:20. Oslavy trati budou spojeny s akcí Den železnice, proto se návštěvníci mohou těšit také na výstavu historických dieselových lokomotiv v Chebu i v Lubech.

Mezi Šternberkem, Olomoucí a Nezamyslicemi postavila trať, která později končila na jedné straně až v Šumperku a na druhé straně v Brně, společnost Severní dráhy císaře Ferdinanda. Provoz na ní zahájila 1. července 1870.

Letošní výročí připomene jízda soupravy vedené lokomotivou 534.0432 „Kremák“, která v 9:41 odjede z Olomouce do Nezamyslic, potom projede celou trasu až do Šternberku a odpoledne se vrátí zpět do krajského města. V půl jedné zároveň pojede z Šumperka do Nezamyslic a zpět souprava historických motorových vozů „Věžák“ a „Hurvínek“. Historické vlaky budou zastavovat ve všech stanicích a zastávkách na své trase.

Vydáno pod