Škoda představila v Paříži svůj první elektromobil

Praha - V Paříži začíná novinářským dnem autosalon, který se koná každý sudý rok a pravidelně se na něm prezentují nejvýznamnější firmy. Letos se na výstavě představí více než stovka světových premiér. Na akci nechybí ani Škoda Auto, která v Paříži představuje svůj první vlastní vůz na čistě elektrický pohon, prototyp elektromobilu Octavia Green E Line. Pro veřejnost se brány pařížského autosalonu otevřou až v sobotu.

Mezi ohlášenými novinkami převládají vozy s nízkou spotřebou nebo elektromobily s nulovými emisemi. Ekologické auto představí téměř každá velká značka. Mezi elektromobily vévodí vozy pro městský provoz. Například Nissan předvede koncept městského vozu Townpod a zároveň představí elektromobil Leaf, který jde příští rok do výroby. Stejným směrem se vydal i Citroën C-Zero, Seat s vozem IBE nebo značka Kia, která vsadila na koncept třímetrového elektromobilu do města Pop.

„Výsledné emise malinkatého vozítka mohou být vlastně srovnatelné s nějakým Porsche 911. Tam skutečně strašně záleží na podílu obnovitelných zdrojů či jaderné energie při výrobě elektřiny a to je jev, který bývá zanedbáván,“ uvedl redaktor Světa motorů Martin Vaculík. Podle něj umí být skutečně učinné i primární zdroje.

Škodovka přichází na výstavu s elektromobilem

Prototyp osobního vozu na elektrický pohon, který v Paříži představuje mladoboleslavská automobilka, ujede na jedno nabití 140 kilometrů. Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z moderního ion-lithiového akumulátoru. Akumulátor má kapacitu 26,5 kilowatthodin, jeho hmotnost činí zhruba 315 kilogramů. Elektromotor podává v trvalém provozu výkon 60 kW, maximální výkon činí 85 kW. Nejvyšší točivý moment o hodnotě 270 Nm je k dispozici už při rozjezdu, což je dáno charakteristikou tohoto pohonu.

Škoda Auto podle mluvčího firmy Evžena Krauskopfa sáhla po Octavii Combi, protože tento vůz je svou modulární konstrukcí ideálně vhodný pro montáže baterie, elektronické řídicí jednotky a elektromotoru.

Nyní v Mladé Boleslavi vzniká testovací série elektrovozů, které budou v příštích letech procházet testy. „Na základě výsledků testování plánujeme sériovou výrobu prvního elektromobilu Škoda v horizontu tří až čtyř let. S elektromobilem ale přijdeme až tehdy, až bude po všech stránkách zralý,“ uvedl Krauskopf s tím, že ještě není jasné, zda půjde o Octavii nebo jiný model automobilky. Příští rok se má vyrobit zhruba 20 testovacích aut.

Vedle prototypu elektromobilu uvede automobilka ve světové premiéře modely Yeti a Superb vybavené ekologickými motory GreenLine, které se vyznačují nízkou spotřebou a emisemi.

Audi představí svůj quattro concept

Automobilka Audi se rozhodla oživit jeden ze svých legendárních modelů a na autosalonu představila vůz pod označením Audi quattro concept. Ten vychází ze sportovních kupé, která značku proslavila v 80. a na začátku 90. let. Vůz je zároveň oslavou 30 let používání systému pohonu všech kol quattro. Auto pohání přeplňovaný pětiválec o objemu 2,5 litru a výkonu 408 koní, který se již objevil v TT RS. Ten umožňuje vozu zrychlit z nuly na 100 km za 3,9 vteřiny. Vedle quattro conceptu Audi v Paříži vystavuje supersportovní vůz R8 v provedení Spyder, stejně jako elektromobil e-tron Spyder a novou řadu A7 Sportback.


V Paříži se představuje i Volkswagen Passat sedmé generace

Na autosalonu je k vidění i nový Volkswagen Passat sedmé generace, který bude automobilka nabízet v tradičním provedení sedan a variant. Zároveň bude Volkswagen prodávat i stávající provedení CC. V zadní části se Passat v provedení sedan přiblížil vlajkové lodi značky Phaeton, změnila se i přední část, která opustila velký chromovaný rám chladiče předchozí generace. Vůz bude pohánět celkem deset typů motorů s přímým vstřikováním paliva. Na vybraných trzích se nový Passat objeví v polovině listopadu.

Ve Wolfsburgu očekávají, že je nová generace vozu nezklame a nadále zůstane zájem o Passat na špici střední třídy. „Všech generací Passatů se prodalo už 15 milionů kusů, je to jeden z klíčových modelů pro značku. Náš cíl je jasný - být úplně vpředu,“ shrnul mluvčí Volkswagenu Christoph Peine.

Hyundai ukáže víceúčelový ix20

Hyundai uvede ve světové premiéře nový víceúčelový vůz MPV pod označením ix20, který bude vyrábět v moravských Nošovicích. Dalším modelem, který bude mít v Paříži světovou premiéru, je modernizovaná verze modelu i10.

I další značky budou mít silné zastoupení

Vedle Citroënu s C4 bude mít silné zastoupení i jeho sesterská značka Peugeot s premiérami limuzíny 508 a hybridního 3008. Další domácí francouzský výrobce Renault počítá s pěti světovými premiérami, například sportovním elektromobilem DeZir. BMW ukáže modernizovaný terénní X3 a údajně převede i novou generaci řady 6. Ford v Paříži odhalí nejsilnější verzi modelu Focus pod označením ST i modernizované Mondeo. Ferrari poprvé představí roadster bázi modelu 599 GTB pod označením SA Aperta. Další výrobce rychlých sportovních aut Porsche odhalí model 911 GT2 RS.

Pařížský autosalon patří mezi tři nejvýznamnější události tohoto typu v Evropě. Pravidelně každé jaro světoví výrobci automobilů předvádějí své novinky v Ženevě, na podzim se motoristický veletrh koná střídavě v Paříži a Frankfurtu. První dny jsou určeny pro média a odborníky, pro veřejnost se brány letošního pařížského autosalonu otevřou v sobotu a uzavřou se v neděli 17. října. Dospělí zaplatí za vstup 12 eur a mládež od deseti let polovinu.