Po Pražském okruhu se jezdí pomaleji, limit se snížil na 100 km/h

Praha – Řidiči musí od dnešního odpoledne při cestě po Pražském okruhu bedlivěji hlídat tachometr. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo po sérii nehod, na které nedokázal včas zareagovat informační systém, snížit rychlost z „dálničních“ 130 kilometrů v hodině na 100 kilometrů. V tunelech zůstává maximální povolená rychlost 80 kilometrů. Omezení má být dočasné, ŘSD ale zatím neví, kdy ho odvolá.

Snížení rychlostního limitu na 100 km/h má souvislost s omezeným fungováním informačního systému, který má v případě nehody na okruhu řidiče včas varovat před neprůjezdným místem. Prozatím ale systém funguje nedostatečně, je ve zkušebním provozu a je ovládán manuálně dispečerem. Před opětovným zvýšením rychlosti na 130 km/h chce ŘSD doladit fungování systému a plně ho automatizovat.

Pražský okruh je prvním českým tahem s tzv. liniovým řízením dopravy, jeho součástí jsou kromě informačních tabulí také proměnné příkazové značky, detektory provozu ve vozovce, varovný meteorologický systém nebo kamery. Od počátku provozu na jihozápadní části okruhu jsou však s novým systémem potíže.

Minulý týden v pátek automatický zabezpečovací systém například zastavil obousměrně dopravu v Lochkovském i Cholupickém tunelu, když špatně vyhodnotil kamion, který vezl nadměrný náklad. Tuto středu blokovaly provoz téměř čtyři hodiny v Cholupickém tunelu dvě nehody. Světelné informační tabule nefungovaly a řidiči se o uzavření části Pražského okruhu dozvěděli až po pěti kilometrech z návěsti.

Vydáno pod