Víkend proprší, na horách začne sněžit

Praha - S jasným počasím, kterého si Češi užívali od minulého týdne, bude ve čtvrtek konec. Poslední pracovní den tohoto týdne už by se mělo nebe zatáhnout, víkend proprší. Na horách pak dokonce v sobotu a v neděli bude sněžit, meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale dodala, že nadílka zřejmě dlouho nevydrží. Se zataženým nebem přijde i ochlazení, nejvyšší denní teploty už zřejmě nepřekročí deset stupňů Celsia. Co se týká nočních teplot, už dnes ráno na mnoha místech ČR přituhlo tak, že padaly teplotní rekordy.

„Počítáme s tím, že v sobotu a v neděli v polohách nad 1000 metrů nad mořem budou na severu a severozápadě srážky smíšené nebo sněhové,“ upozornila meteoroložka. Teploty poklesnou ze současných 13 na deset stupňů. Pranostika na 16. října přitom říká, že „Jaký den Havel ukazuje, taková zima se objevuje“.

Návrat babího léta už není příliš pravděpodobný

Noční teploty by naopak s příchodem pošmourného počasí měly povyrůst, namísto ranních mrazíků bude mezi třemi až pěti stupni. Přitom ještě dnes ráno naměřili meteorologové na stanici Kořenov-Jizerka minus 9,1 stupně, na mnoha místech byla překonána teplotní minima pro tento den.

Od nového pracovního týdne by se pak sice mělo začít mírně vyjasňovat a oteplovat, návrat babího léta už ale není příliš pravděpodobný.

Podzim
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík