I horníci v Orlové prožili peklo jako v Chile - ale slavní nejsou

Praha - Řada národů má své hrdiny, kteří stejně jako chilští havíři přežili podobné tragédie. Ti čeští strávili pod závalem 72 hodin. Psal se duben roku 1967 a šest mužů uvězněných v dole Žofie v Orlové spojovala se světem pouze úzká vodovodní trubka, kterou dostávali jídlo a vodu. Pomocí ní také komunikovali se světem. O jejich život se navíc muselo bojovat rychle, protože havířům zvolna docházel kyslík.

Mezi záchranáři, kteří se podíleli na vytahování horníků, byl také tehdy 32letý báňský záchranář Jan Daněk. Podle něj nebylo až do druhého dne jasné, zda zával někdo přežil: „To nebylo jako v Chile, kde měli dostatek vzduchu a taky světla a filmaře za zády. Tady byl odpočítávaný čas, jak se kumuloval metan v ovzduší, a tím ubývalo kyslíku.“ Se skupinou se podařilo navázat kontakt až po 26 hodinách, kdy se jim podařilo dát přes potrubí polévku.

Času bylo málo, a tak záchranáři zvolili riskantní plán. Podél 11 metrů dlouhého závalu začali ručně kopat tunel. „Dostali se ven prostorem, který měl jenom 70 na 80 cm. Pouze takový tunel se k nim podařilo prokopat,“ vzpomíná bývalý důlní záchranář Zdeněk Dobrozemský.

Nakonec záchranáři vyhráli a po 72 hodinách se všichni horníci dostali ven. Těchto 72 hodin, to je nejdelší doba v Česku, do kdy se podařilo vyprostit živé horníky, kteří zůstali za závalem. Horníci přežili zával bez větších zdravotních problémů. Za odměnu dostali dvacetidenní dovolenou a záchranáři medaile za statečnost.

Zavalení horníci
Zdroj: ČT24