Na silnicích od začátku roku nepřežilo nehody 543 lidí

Praha - Do konce září se na českých silnicích stalo 55 500 nehod, při kterých zahynulo 543 osob, z nich 114 bylo ve věku mezi 24 a 35 lety. informoval o tom ředitel dopravní policie Leoš Tržil. V porovnání s rokem 2009 je to o 59 lidí méně. Je to nejnižší počet za posledních 21 let. V září na silnicích zemřelo 77 osob, celkově ale došlo k poklesu těžkých zranění. Policie ale upozorňuje, že jsou čeští řidiči svému okolí stále velmi nebezpeční – rádi jezdí rychle, přitom nedokážou dávat pozor. Na řidiče teď navíc čeká náročné zimní období, které se může na statistikách negativně projevit. Nejtragičtější byl na silnicích letošní začátek prázdnin. Jen o prázdninách zemřelo za dva měsíce na českých silnicích 168 lidí. To bylo o 18 obětí nehod více než loni.

Zatímco v první polovině roku zemřelo ve srovnání s loňskem na silnicích o 83 lidí méně, v třetím čtvrtletí naopak počet obětí oproti stejnému období roku 2009 stoupl o 24. „Letošní rok, tak jak začal, tak se může stát, že neslavně skončí,“ varoval Leoš Tržil.

Aby se černá statistika výrazně nezhoršila, musí se řidiči řádně připravit na zimu. Motoristé by podle policistů měli před vyjetím v tomto období zkontrolovat technický stav vozidel a hlavně osvětlení včetně světel do mlhy. S ohledem na špatnou viditelnost by také měli dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozy a dávat pozor hlavně v podvečerních hodinách na cyklisty a chodce.

Příčinou řady nehod je podle Tržila nepozornost. Řidiči také často nedodržují bezpečnou vzdálenost a předepsanou rychlost. Mezi další příčiny se řadí jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a také nesprávné předjíždění. „Objevuje se poměrně větší množství velmi tragických nehod souvisejících s přeceňováním svých schopností a s příliš riskantní jízdou,“ shrnul policejní statistik Josef Tesařík, co mají všechny příčiny společné.

Téměř 2 200 lidí se letos při kolizích těžce zranilo, lehká zranění pak utrpělo zhruba 16 400 osob. Opilí řidiči zavinili 3 753 nehod, při kterých zahynulo 66 lidí. Roste i počet tragických nehod zaviněných pod vlivem drog.

Policisté budou také dále pokračovat v dopravněbezpečnostních akcích. Budou kontrolovat i chodce a cyklisty.

Vývoj počtu usmrcených osob
Zdroj: ČT24