V Praze zemřelo loni při nehodách jedno dítě

Praha - Loňské pražské dopravní nehody si vyžádaly životy 40 lidí, z toho jednoho dítěte, které vběhlo pod kola auta. V roce 2008 podle pražské policie žádné dítě v hlavním městě při nehodě nezemřelo. Na tiskové konferenci, která chtěla upozornit na dopady dopravních nehod na její nejmenší účastníky, to novinářům řekl Pavel Švrčula z policejního pražského krajského ředitelství.

Podle Švrčuly je situace v hlavním městě lepší než ve zbytku republiky. Například za prvních devět měsíců letošního roku zemřelo v celém Česku při autonehodách 11 dětí (pět chodců, šest spolujezdců), to je ve srovnatelném období o tři méně než vloni. Podle dřívějších informací za posledních 17 let zemřelo v ČR na silnicích 1 364 dětí.

Švrčula a dopravní psycholog Martin Kořán apelovali na řidiče, aby dodržovali maximální dovolenou rychlost, hlavně však u škol, školek, u hřišť, v obci. „Srážky v rychlosti nad 60 kilometrů v hodině již mají na většinu chodců, a hlavně děti, zcela fatální dopady,“ zdůraznil Švrčula. Oba experti podotkli, že děti vidí i příklady u svých rodičů, jak se v dopravním provozu chovají. Nezbytná je podle nich i výuka o dopravě a pravidlech silničního provozu.

Podle policie se situace v zemi mírně zlepšuje. Přispělo k tomu povinné poutání do autosedaček, dopravní kampaně, jako je Nemyslíš - zaplatíš, a také školní a předškolní dopravní výchova, výstavba zpomalovacích retardérů či policejní dohled na přechodech. Prevencí může být také větší používání reflexních prvků na oblečení a ještě více bezpečnostních prvků na silnicích - značek, světelné signalizace či zpomalovacích pruhů. Neméně důležitý je dobrý technický stav auta. V letních měsících je také pravděpodobnější, že dítě bude zraněno jako spolujezdec, uvádějí statistiky.

Dětem, které při nehodě ztratily jednoho nebo oba rodiče, pomáhá Dětská dopravní nadace. Založena byla v roce 2000 a rozdělila již sedm milionů korun mezi 375 dětí.