Skončí TOP 09 v Praze v opozici? Hulinský by Dienstbiera odepsal

Praha – Předseda pražské TOP 09 František Laudát v Otázkách Václava Moravce připustil reálnou možnost, že v Praze vznikne velká koalice ODS a ČSSD. Lídr sociálnědemokratické kandidátky Jiří Dienstbier mladší sice v sobotu prohlásil, že taková koalice může fungovat jen přes jeho politickou mrtvolu, ale podle lídra pražské ČSSD Petra Hulinského je pro stranu prioritní program. Šéf pražské ODS Boris Šťastný velkou koalici nevyloučil a dodal, že programové kompromisy lze hledat ve všech případech. TOP 09 chce v úterý předložit návrh koaliční smlouvy oběma stranám, podle Laudáta mají šanci 50 na 50. Taková informace ale Šťastného překvapila. Připomněl, že ODS skončila v Praze druhá a navíc sedí s TOP 09 i ve vládě.

„V politice vždy musíte počítat s tím, že skončíte v opozici, my jsme na tuto variantu připraveni,“ uvedl Laudát. Velká koalice by v takovém případě měla na radnici 34 mandátů z 63, což je těsná většina. Lídr pražské kandidátky ČSSD Jiří Dienstbier mladší by se pak zřejmě stal 'politickou mrtvolou': „Už na krajské konferenci jsem jasně řekl, že chci poslat ODS do opozice. Pokud bychom to neudělali, považoval bych to za zradu na našich voličích.“

Na otázku, zda je ochoten v případě koalice s ODS Dienstbiera obětovat, odpověděl předseda pražské ČSSD Petr Hulinský vyhýbavě: „Co já nejsem schopen obětovat, je program sociální demokracie.“ Naznačil tak, že velká koalice by mu nevadila. Prosazování programu, pro který hlasovali voliči, je prioritní i podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha.

Šťastný: My si do toho v Praze nenecháme žádným způsobem hovořit

František Laudát:

„V tuto chvíli mám vážné obavy ze zákulisního domlouvání velké koalice.“

Negativně vidí velkou koalici vedení ODS. „Pokud by v Praze byla velká koalice, tak by to bylo pro ODS velké minus,“ varovala v Otázkách místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Premiér Petr Nečas ale podle pražského lídra ODS Borise Šťastného po komunálních volbách jasně řekl, že u občanských demokratů nikdy nebylo zvykem, aby vedení jakýmkoli způsobem hovořilo do toho, jak se bude kde sestavovat koalice. „My si do toho nenecháme žádným způsobem v Praze hovořit,“ reagoval Šťastný. Povinností pražské ODS je podle něj prosadit co nejvíce z volebního programu.

Pro občanské demokraty jsou podle Šťastného pro tuto chvíli všechny varianty otevřeny. „V úterý v 17:00 jsme předběžně domluveni, že od TOP 09 obdržíme jejich návrh koaliční smlouvy včetně možných programových průniků a především včetně jejich konkrétní nabídky pro uspořádání budoucí rady,“ dodal. V pondělí se ODS sejde k dalšímu jednání i s ČSSD.

ČSSD chce jízdné pro děti do 15 let a seniory nad 65 let zdarma

Sladit programy ale nebude pro strany jednoduché. Sociální demokraté kladou velký důraz na veřejnou dopravu. Strana chce, aby děti do 15 let a senioři nad 65 let měli jízdné zdarma, což se TOP 09 nelíbí. ČSSD navíc prosazuje, aby se po celé příští volební období nezdražovalo ani předplatné na MHD. Hulinskému vadí i to, že chce ministerstvo financí včele s Miroslavem Kalouskem Praze sebrat milionové finanční zdroje. Pro ODS ale existuje dostatek programových průniků s oběma stranami. „Myslím, že kompromisy lze hledat ve všech případech,“ dodal Šťastný.

František Laudát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod