Češi pro cyklisty zmapovali chorvatské ostrovy

Baška Voda/Praha – Česká kartografie si na své konto připsala další úspěch. Jedna tuzemská cestovní kancelář zmapovala pro cyklisty chorvatské ostrovy dřív, než to udělali sami Chorvati. Vozí tam totiž vyznavače tohoto sportu na dovolenou a potřebovala spolehlivé mapy. Když nebyly, její zaměstnanci je sami vytvořili.

Se satelitním záznamovým zařízením museli průvodci na kolech při mapování ostrovů projíždět jednotlivé cesty a zjišťovat, kam je dovedou, jak popsal průvodce CK Geotour Jaroslav Řízek. Dostupné chorvatské cykloturistické mapy totiž často neznačí silnice, které reálně existují, nebo dokonce cyklistu či turistu vyšlou do slepé uličky.

Podle iniciátora českého mapování a majitele cestovní kanceláře Zdeňka Kukala Chorvati s novými mapami nespěchají i proto, že podle řady z nich ty staré stačí. Chorvatská geodetická správa začne s výrobou map v měřítku 1: 100 000 nejdříve v roce 2011.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Hledání cest a mapování ostrovů trvalo skoro 10 let a kromě průvodců se na něm podíleli i geografové a kartografové. Že jim Češi vyrobili mapy ostrovů, zaznamenali i chorvatští novináři. Kartograf a vedoucí odborné redakce Kartografie Praha Jan Ptáček pokládá zmapování ostrovů za výjimečný úspěch, protože téměř v celé Evropě existuje mnoho firem, které se produkcí map zabývají.

České mapy chorvatských ostrovů se kromě Česka a Slovenska prodávají například v Británii nebo v Německu, v samotném Chorvatsku zatím narážejí na nezájem místních prodejců.