Michálek chce zpět svou funkci, koalice o kauze dnes vpodvečer

Praha – Odvolaný šéf fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek, který upozornil na údajnou korupci, podle Hospodářských novin míní, že by měl být povolán zpět do funkce. Vyjádřil se tak právě v den, kdy se v podvečer v 17:30 schází špičky vládní koalice, aby projednaly korupční skandál kolem ministra životního prostředí Pavla Drobila, který za jediný den opustil svou funkci. Pokud jde o to, kdo by mohl Drobila ve vládě nahradit, podle Lidových novin (LN) je v ODS favoritem Ivo Hlaváč, současný Drobilův náměstek. Podle HN by se o Drobilově nástupci mohlo neformálně rozhodnout už o víkendu.

Detektivové včera několik hodin Michálka vyslýchali. Sám Michálek se cítí být odvoláním poškozen: „Je opravdu pochybení, když člen vlády, která se nazývá vládou boje proti korupci, odvolá člověka, který na korupci upozorní? Optimální podle mého názoru je, aby pánové přiznali chybu a stáhli zpět mé odvolání,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nečas: O žádném trestném činu jsem nevěděl

Drobilovu kauzu projedná koalice (zdroj: ČT24)

Nečas ke kauze Drobil

„Ano (ta povinnost) existuje… Pokud se dozví o trestném činu, pokud má závažné důvody se domnívat, že k němu došlo,“ řekl Nečas po summitu EU. „Já jsem se nic takového nedozvěděl, jestli to chcete slyšet explicitně. O žádném (trestném) činu jsme nevěděl, že byl spáchán,“ dodal.

Nahrávky, které již dříve zveřejnila MfD a nakonec zlomily Drobilovi vaz, naznačují možné korupční jednání Drobilova poradce Martina Knetiga i možnou snahu ministra takové chování zakrýt. Podle deníku o věci delší dobu věděl i premiér Petr Nečas. On sám tvrdí, že o žádném trestném činu nevěděl. Ví, že je povinnost ho nahlásit.

Deník Právo dnes uvedl, že podle názoru některých právníků porušil zákon i právě Nečas, když o podezření ze spáchání trestného činu neprodleně neinformoval policii či státní zastupitelství.

Opoziční ČSSD si na úterý vynutila hlasování o nedůvěře vládě. Jedním z důvodů je skutečnost, že její předseda o možné korupci na SFŽP věděl, ale nic proti tomu nepodniknul. „Není možné, aby v čele vlády, která si říká vláda boje proti korupci, stál člověk, který když se dozví o korupci, tak neudělá nic,“ prohlásil včera úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Drobil o Knetigových aktivitách nevěděl

Kauza stojí kromě protichůdných tvrzení zúčastněných stran právě na zvukových záznamech, které Michálek pořizoval z různých schůzek. Podle MfD dokazují snahu Drobilova poradce Knetiga získat ve prospěch šéfa stamilionové částky z údajně zmanipulovaných veřejných zakázek i údajnou ministrovu snahu věc zahladit. 

Drobil říká, že o údajných Knetigových aktivitách nevěděl. Nepochybil prý v ničem jiném než v personálním výběru spolupracovníků. I Nečas kritiku odmítá, Michálka, který usiloval o osobní schůzku s ním, prý prostřednictvím Drobila upozorňoval, aby se s problémem obrátil na policii, ale on tak neučinil. 

O zapojení BIS do případu nelze uvažovat

„Táži se já, proč dva měsíce (Michálek) běhal po Praze, nahrával si téměř každého a zcela zjevně se chystal nahrávat předsedu vlády?“ uvedl ve čtvrtek premiér. Podle něj jsou rovněž vyloučené jakékoliv úvahy, že měl do vyšetřování zapojit i Bezpečnostní a informační službu (BIS). „Nemohl jsem zvolit jiný postup. O relevanci zapojení BIS nemůže rozhodovat žádost soukromé osoby předsedovi vlády,“ řekl. 

Michálek v rozhovorech pro média hovoří o tom, že jeho představa byla, že se do vyšetřování zapojí právě i civilní kontrarozvědka. „Já vzhledem k tomu, že na řadě těch jednání byly zapnuté rušičky, jsem považoval za nezbytné, aby předtím byla nějaká součinnost Bezpečnostní informační služby,“ uvedl například v rozhovoru pro dnešní Právo. 

Drobil mě na policii neposílal, tvrdí Michálek

Na dotaz MfD, zda je pravda, že mu Nečas přes Drobila opakovaně vzkazoval, ať se svým podezřením jde na policii, odpověděl: „Není to pravda. Pan ministr Drobil mi vzkazoval, že jakékoli podezření z korupce mám řešit s ním,“ odpověděl Michálek.