Vrchní soud potvrdil Steinbauerovi doživotí

Praha - Vrchní soud v Praze dnes potvrdil za vraždy dvou žen Jaroslavu Steinbauerovi trest doživotního vězení. Odvolací soud tak dal za pravdu Krajskému soudu v Českých Budějovicích, který odsoudil Steinbauera v prosinci loňského roku. Rozsudek je pravomocný, je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Steinbauer podle svého obhájce Petra Smejkala chce dovolání podat.

První oběť, čtyřiadvacetiletou ženu, zabil Steinbauer podle obžaloby v roce 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Zřejmě ji uškrtil páskem od kabelky. Druhou obětí se o rok později stala šestnáctiletá studentka. K jejímu uškrcení použil pachatel připravenou textilní pásku. Dívčino tělo nalezl po třech dnech rybář na břehu řeky Malše. S oběma svými oběťmi se nyní osmatřicetiletý Steinbauer předtím dobře znal.

Muž byl nejdříve souzen za první z vražd a byl osvobozen. V roce 2004 spáchal vraždu druhou, za níž byl pravomocně odsouzen na 13 let a trest si nyní odpykává ve vězení. Následně se soudy vrátily k první z vražd a Steinbauer dostal za oba činy souhrnný doživotní trest. Poté případ putoval k vrchnímu i Nejvyššímu soudu a českobudějovický krajský soud mu udělil loni v prosinci opět doživotí. Nyní se případem zabýval znovu odvolací soud. Steinbauer se nikdy k činům nepřiznal.

V dnešním veřejném zasedání se rozhodovalo pouze o druhu a výši trestu, nikoli tedy o vině. Ta byla podle předsedy senátu Jiřího Lněničky prokázána již soudem nižší instance, navíc tento výrok nebyl odvoláním napaden. Podmínky pro výjimečný trest podle soudu splněny byly, přestože obhájce tvrdil opak. Steinbauer řekl, že se necítí být narušený tak, aby dostal výjimečný trest.

Steinbauer zatím strávil ve věznici 8 let

Předseda senátu objasnil, v čem spatřuje mimořádnost případu: Steinbauer se dopustil prvního trestného činu a po následném zproštění viny krajským soudem získal pocit beztrestnosti a nedlouho poté spáchal prakticky stejný trestný čin.

Krajský státní zástupce podal odvolání kvůli ustanovení zákona, díky kterému může po uplynutí dvaceti let ve vězení Steinbauer zažádat o podmíněné propuštění. Soud se ale na jeho stranu nepřiklonil. S odkazem na znalecký posudek z oboru psychologie soudce Lněnička řekl, že nejde o tak narušenou osobnost, aby Steinbauerovi nebyla ponechána tato poslední možnost. Zatím strávil ve vězení necelých osm let. Žádat tedy může nejdříve za 12 let, v té době mu bude 50 let. Podle závěrů psychologa je možné, že s postupem času se zmírní negativní projevy odsouzeného a možnost jeho resocializace se zvýší. V každém případě bude muset být zhotoven nový znalecký posudek, který tyto předpoklady vyvrátí, či potvrdí.