Policie vyšetřuje možný únik informací z případu zmizelé Aničky

Praha - Pražská policie v souvislosti s informacemi, které zveřejnil server Aktuálně.cz, prošetřuje podezření z možného úniku informací z vyšetřování případu zmizelé devítileté Anny Janatkové. Dívka je pohřešována od loňského podzimu. Server tento týden zveřejnil několik informací týkajících se výslechů a vyšetřování muže, který je v případu označován za hlavního podezřelého, dnes to byly výsledky jeho výslechu na polygrafu.

Právě na základě dnešního článku policie zahájila vyšetřování. „V současné době kriminalisté tento dokument analyzují stejně jako další informace zveřejněné na serveru Aktuálně.cz a porovnávají je se spisovým materiálem,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle něj však zatím nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k úniku informací z policejních vyšetřovacích spisů.

Celou situací se zabývají rovněž pracovníci Odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Pokud budou zjištěna jakákoli pochybení, bude vyvozena konkrétní odpovědnost v rámci pražské policie, dodal Hulan. Upozornil, že k informacím zveřejněným na serveru může policie pouze uvést, že ne všechny se zakládají na pravdě. „Jakékoliv jejich potvrzení, vyvrácení, doplnění či upřesnění by mohlo ohrozit současné vyšetřování či samotné důkazní řízení,“ uvedl Hulan.

Dívka se pohřešuje už víc jak čtvrt roku

Dívka se pohřešuje od loňského 13. října, v pražské Troji se našel jen její batoh a láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které děvčeti údajně také patřily. Podezřelý Otakar T. doposud policii tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil. Podle serveru však v částech výslechu, které se týkaly dívčina zmizení, neprošel detektorem lži. Testy DNA prokázaly, že držel v ruce její batoh, s nímž se v pražské vilové čtvrti Troja vracela ze školy. Aktuálně.cz také uvedlo, že se muž během sezení u znalce z oboru psychiatrie odborníkovi svěřil, že Aničku v den zmizení potkal.

Policie muže vyšetřuje na svobodě, protože soud nepřistoupil na návrh na uvalení vazby. Loni v prosinci policisté uvedli, že stopou v případu by mohl být neznámý muž, který byl v den dívčina zmizení viděn v Troji s děvčetem podobným Aničce. Podle policie se do současné doby toto svědectví nepodařilo hodnověrně prokázat ani vyloučit. Speciální sedmdesátičlenný policejní tým ve vyšetřování dále pokračuje.

Otakar T.
Zdroj: ČT24