Hašek: Přímá volba prezidenta má být už v roce 2012

Praha - Kandidát na funkci předsedy ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek vládní koalici navrhne, aby se přímá volba prezidenta konala spolu se senátními a krajskými volbami na podzim roku 2012. Hašek v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že by spojení voleb ušetřilo nemalé peníze. „Vyžadovalo by to změnu ústavy, ale bylo by to efektivní, minimálně finančně, zorganizovat, volby stojí miliardu,“ říká Hašek. S Janem Švejnarem už prý strana jako s prezidentským kandidátem nepočítá. Švejnar totiž podle Haška není „ryzí sociální demokrat“. ČSSD bude hledat kandidáta uvnitř strany nebo v jejím nejbližším okolí. Žádného ale zatím nemá.

„Podívejte se, o jakých jménech se hovoří u konkurence: Miroslava Němcová, Přemysl Sobotka, Karel Schwarzenberg. Proto se musíme pokusit najít podobné jméno, i když jej zatím nemáme,“ přiznává Hašek.

Změna prezidentské volby, jedna z největších změn ústavy v polistopadové éře, je ve vládní koalici prakticky dohodnuta, alespoň v základních obrysech. Prezident by se měl volit ve dvou kolech jako senátoři a vládní strany i ČSSD se shodují v tom, že by neměl dostat víc pravomocí, než má současná hlava státu. Vládní návrh nicméně nepočítá s možností, že by se volby směl účastnit Václav Klaus.

Pro ČSSD není prioritou zrušení poplatků

Hašek dále HN prozradil, že pro ČSSD už není prioritou úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Naopak některé zdravotnické poplatky mohou mít podle něj své opodstatnění. Současné nastavení poplatků, které zavedl bývalý ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek, však podle Haška není funkční.

„Ten systém bych zrušil a bavil bych se o tom, jestli třeba nezavést administrativní poplatek za recept, ale ne za položku na receptu, to je úplný nesmysl,“ uvedl Hašek.

V systému zdravotnictví je peněz dost

Podle něj může mít své opodstatnění poplatek u první pomoci. „Tam poplatek prokázal určitý smysl. Ale bavme se o jeho výši a jestli některé sociální skupiny nemají být osvobozeny,“ podotkl. U pobytu v nemocnicích by prý byl ochoten přistoupit na příspěvek na stravování, tento poplatek by ale neměl být plošný. Platit by jej mohli například lidé výdělečně činní.

Už dříve Hašek napsal, že ČSSD je ochotna podpořit některá nepopulární, ale nutná opatření. „Musíme se zúčastnit a podle možností a programu podpořit vše, co se bude týkat reformy zdravotnictví,“ oznámil v rozhovoru. Dodal, že souhlasí s tezí, že v systému zdravotnictví je peněz dost, takže není nutné přilévat tam desítky miliard korun z rozpočtu, ale že v systému jsou „díry“.

Bohuslav Sobotka je Paroubek s lidskou tváří

Jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek je po minulém víkendu zřejmým favoritem volby nového předsedy ČSSD, píšou HN.

Hašek totiž vede nad svým rivalem a současným úřadujícím předsedou strany Bohuslavem Sobotkou v počtu krajských nominací. Má proto větší šanci vyhrát v březnu na brněnském sjezdu.

„Myslím, že už teď vítězím, ne počtem nominací, ale tím, že se ČSSD mění, že už nejsme parník, kde u kormidla Jiřího Paroubka vystřídal Bohuslav Sobotka a stane se Jiřím Paroubkem s lidskou tváří. Dochází ke změnám i krajských organizací, kde by to dříve nebylo možné,“ chválí se Hašek.

Vydáno pod