Zeman odvolal strůjce Čunkova očištění

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden odvolal z funkce šéfa trestního odboru na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) Stanislava Potoczka. Byl to právě Potoczek, kdo na konci května 2007 rozhodl o odejmutí případu někdejšího vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka přerovským žalobcům a předání věci státnímu zastupitelství v Jihlavě. Informaci přináší dnešní Právo.

Přesunutí kauzy do Jihlavy podle deníku Právo fakticky dopomohlo k očištění Jiřího Čunka, kterého v únoru 2007 policie obvinila z přijetí úplatku. Šéf jihlavských žalobců Arif Salichov nadvakrát Čunkovo stíhání v korupčním skandálu zastavil, přestože původní žalobce z Přerova Radim Obst chystal na tehdejšího předsedu lidovců obžalobu.

Jedním z největších kritiků tehdejšího Potoczkova postupu, který jej veřejně označil dokonce za nezákonný, byl jiný žalobce z NSZ Roman Hájek. Toho podle deníku Právo Zeman ve středu dosadil na Potoczkovo místo. Potoczka převedl na post řadového žalobce na mezinárodním odboru NSZ.

„Doktora Potoczka jsem odvolal z funkce ředitele odboru v úterý. Chtěl jsem ho nahradit člověkem, který bude schopen zajistit, řekněme, efektivnější provoz toho odboru, a tím je Roman Hájek,“ vysvětlil svůj krok nejvyšší státní zástupce Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Zdroj: ČT24
Vydáno pod