Varšava a Poznaň prodají staré tramvaje fanouškům

Varšava – Příznivci tramvajové dopravy mohou zaměřit svoji pozornost na Polsko. Dopravní podniky ve Varšavě a Poznani se rozhodly zbavit starých vozidel, která v provozu vystřídaly nové nízkopodlažní tramvaje, napsal Dziennik-Gazeta Prawna. Za nevysokou cenu si staré tramvaje mohou koupit sdružení fanoušků MHD nebo sběratelé kolejové techniky.

Varšavský dopravní podnik se chce zbavit 600 vozů typu Konstal 13N. Tramvaje inspirované československou Tatrou T1 se v Polsku vyráběly v 60. letech minulého století. Dopravce už prodal 60 těchto vozů jedné firmě, která o ně projevila zájem. Zbylé nabízí dopravní podnik za 8 840 zlotých (asi 55 460 korun) za kus. O tramvaje je velký zájem. „Zřídili jsme dokonce samostatnou telefonní linku, protože jsme zavaleni dotazy hlavně ze strany sběratelů,“ řekla Dzienniku Teresa Kotwicová ze společnosti Varšavské tramvaje.

Menší zájem zatím je o staré poznaňské tramvaje. Dopravní podnik nabízí vozidla od německého Duewagu typu GT6 resp. 8, které jsou často k vidění také v německých městech, a obdobné tramvaje Beijnes z Nizozemska.

Podle Michala Porenckého z Klubu milovníků městské hromadné dopravy lidé, jež mají slabost pro staré tramvaje, mají různé nápady, co se s nimi dá udělat. „Starý vůz tramvaje lze opravit a zřídit v něm hospůdku,“ uvedl jeden z příkladů. „Nebo ho také lze jen tak postavit před dům a prostě ho mít,“ dodal.