Plzeňská práva se reformě vyhýbají

Plzeň – Na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), jejíž aféra ustálila v běžném slovníku výrazy jako rychlostudent nebo plagiátor, se namísto stabilizace a pokračování reforem rozhořely interní boje. V tomto duchu se vyjadřují členové bývalého reformního týmu Jiřího Pospíšila, jeho pravá ruka - nynější proděkan Karel Eliáš, dokonce rezignoval na svou funkci. Odchod z fakulty zvažují také další kapacity. Zatímco reforma doporučená Akreditační komisí podle nich pokulhává, nový děkan Květoslav Růžička přijímá na školu zpátky desítky pochybných studentů.

„Určitě jde o netransparentní podmínky přijímání studentů zpět ke studiu,“ tvrdí bývalý proděkan a člen Pospíšilova reformního týmu Petr Bezouška. Děkan Růžička ale ve zkratce své rozhodnutí odůvodnil tím, že má „vyšší sociální cítění“.

Ministr spravedlnosti a bývalý děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil:

„Musím říci, že jsem z posledního vývoje dosti překvapen. Personální výběr pana děkana mi nepřipadá příliš vhodný.“

Co se týče fakultní reformy, kterou jí doporučila Akreditační komise, není ještě ani sestavený pracovní tým, přitom do konce loňského roku měl být zpracovaný záměr rozvoje. Stejně tak plány na reakreditaci zůstávají v nedohlednu.

Z jeho rozhodnutí se také třeba stal tiskovým mluvčím fakulty Petr Štillip, politik a student třetího ročníku, který byl souzen pro zpronevěru 1,5 milionu korun a osvobozen díky procesnímu pochybení. Štillip sám tvrdí, že funkci přijal proto, že mu na fakultě záleží. Děkana Růžičku o své minulosti informoval. „Je velice pracovitý a má zkušenosti,“ zdůvodnil pro ČT svůj krok Růžička.