Mladou dívku prodal do Rakouska, odpyká si 5 let

Olomouc - Za obchodování s lidmi si čtyřicetiletý Petr Štýbl odpyká ve vězení definitivně pět let. Verdikt brněnského krajského soudu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Muž prodal k prostituci do Rakouska mladistvou sedmnáctiletou dívku. Seznámil se s ní v roce 2006 prostřednictvím internetových stránek Lide.cz, kam si podal inzerát, kde nabízel zajištění práce v klubech v Rakousku. Od počátku svou vinu popíral, jeho odvolání však soud zamítl.

„Odvolání obžalovaného jsme zamítli jako zcela nedůvodné. Vina byla spolehlivě prokázána, stejně tak bylo správně kvalifikováno, že se jedná o zločin obchodování s lidmi. Dívka, kterou sjednal k prostituci, byla ve věku mladistvé. Pětiletý trest ve věznici s ostrahou je na samé spodní hranici. Je zcela přiměřený a adekvátní,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Soudce Milan Kaderka:

„Je potřeba poukázat na kriminální kariéru obžalovaného, který byl již šestkrát trestán. Jde o recidivistu, který má sklony k páchání trestné činnosti.“

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Obhájce Štýbla Miroslav Košťál dnes po soudu žádal, aby byl trest jeho klientovi mimořádně snížen. Muž se totiž odvolával na to, že se s dívkou původně bavil pouze o práci barmanky: „Při kontaktu s dívkou měl na mysli, že bude pracovat jako barmanka či servírka. Pokud by vycestovala do Rakouska, předpokládal, že bude vykonávat tyto činnosti.“ Soudci ale jeho verzi neuvěřili.

Štýbl u soudu poukazoval i na to, že musí živit své čtyři děti. „Podmínky pro mimořádné snížení trestní sazby zde nejsou. Obžalovaný stál před soudem již dříve, že neplatil výživné a o děti se nestaral. Své nezletilé děti vystavil i nebezpečí nouze,“ poukázala státní zástupkyně. Trest je na místě i podle předsedy senátu Milana Kaderky. Upozornil, že Štýbl byl již šestkrát trestán.