Trvalý pobyt na úřadech mají vedle bezdomovců i podnikatelé

Praha – Počet lidí, kteří se přihlásí k trvalému pobytu na radnicích, poslední dobou dramaticky roste. V celé republice jich jsou už statisíce. Nejde ale většinou o bezdomovce, ale o lidi, kteří se snaží obcházet zákon. Jen na jižní Moravě vzrostl jejich počet za poslední dva roky o třetinu. Ministerstvům situace vadí, zákony se ale zatím měnit nebudou. Jestli není celý fenomén trvalého bydliště tak trochu přežitý, prokáže i sčítání lidu. Vůbec poprvé v historii se bude zjišťovat, kolik lidí v trvalém bydlišti skutečně bydlí.

Trvalý pobyt na radnici si často zřizují podnikatelé a lidé, kteří se tak snaží vyhnout exekucím majetku. Podle exekutorů se to do jisté míry stává módou. „Možná dvacet procent exekucí se doručuje a vykonává vůči dlužníkům, kteří mají hlášené bydliště na ohlašovně,“ řekl ČT viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

„Dostal jsem se do finančních problémů a po určité době, kdy na mě začaly tlačit úřady, tak abych neohrožoval své rodiče, v podstatě mi nezbylo nic jiného, než se přihlásit do města,“ popsal své důvody Petr. Exekuce už mu nyní nehrozí, dokonce sehnal i práci, na úřadě je ale hlášený pořád. Bydlí totiž v nájmu a nikdo z pronajímatelů mu v bytě trvalé bydliště dát nechce: „Tak mi v podstatě nic jiného nezbývá.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Lepší sociální dávky

Radek John:

„My rozhodně víme, že to roste. Bude ale velmi složité s tím cokoli udělat.“

Další důvod, proč si lidé zřizují trvalé bydliště na úřadech, jsou dávky. Pokud dospělé děti bydlí u rodičů ve společné domácnosti, na dávky většinou nedosáhnou. Státní peníze ale mohou poměrně jednoduše získat tím, že se z bydliště odhlásí a zřídí si trvalý pobyt na radnici. I když v bytě zůstávají dál, úřad jim dávky sebrat nemůže. „Pokud je osobě zrušen trvalý pobyt, nepracuje, nemá příjmy, tak může dostat dávky ve výši 3 126 korun,“ dodala vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Kateřina Škarková.

Exekuce
Zdroj: ČT24