Heger: Sestry by mohly mít větší kompetence

Praha - Zdravotní sestry v Česku by už brzy mohly mít větší kompetence než dosud. Mohly by převzít část úkolů lékařů. Po dnešním jednání s Českou asociací sester (ČAS) to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Shodou okolností dnes krátce po jeho prohlášení schválila Poslanecká sněmovna novelu, která kompetence sester zvyšuje. Norma vznikla v době, kdy byla ministryní šéfka ČAS Dana Jurásková. Asociace zastupuje asi 15 000 z 80 000 zdravotnic a zdravotníků. Ministr Heger dnes také řekl, že ze slíbených dvou miliard korun dostanou lékaři tři čtvrtiny a čtvrtinu by měly dostat právě sestry a další nelékařští pracovníci. Jurásková s tímto rozdělením souhlasí. Asociace pouze prosazuje, aby platy lékařů a sester byly v určitém poměru, tedy aby plat sester se odvíjel od platů lékařů.

Pokud novelu schválí také Senát a podepíše prezident republiky, budou moci sestry vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž zdravotní pojišťovny to zaplatí. Zvýší se jejich kompetence a také prestiž povolání. Ministr očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Heger připomněl, že zvýšené kompetence musejí být zakotveny v zákoně a následně by vyhláška měla kompetence a odpovědnost s nimi spojenou definovat. Jurásková upozornila, že zvýšené kompetence nedostane plošně každá sestra, bude se to posuzovat individuálně. „Nerada bych, aby veřejnost z toho pochopila, že sestry mohou nahradit lékaře, to možné prostě není,“ řekla Jurásková.

ČAS předložila dnes ministrovi svých 14 bodů. Podle šéfky asociace a bývalé ministryně zdravotnictví Dany Juráskové jsou to „z části návrhy, z části požadavky, z části deklarace podpory“. „My jsme na úplném začátku, nabízíme potenciál nelékařů, aby byl při nedostatku lékařů využit,“ uvedla Jurásková.

Z nemocnic v Česku by mohlo ke konci února odejít na 3 800 z asi 20 000 lékařů. V protestní odborářské akci Děkujeme, odcházíme podali výpověď. Odbory žádaly růst mezd na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe, chtěly také některé systémové změny. Ministr zdravotnictví v pátek nabídl dvě miliardy korun na zvýšení příjmů zdravotníků. Požádal doktory, aby výpovědi stáhli.

Jurásková: Peníze by měly dostat i sestry

Podle ČAS by část slibovaných peněz měla putovat i do zvýšení mezd zdravotnického personálu. „Nelékaři se chovali a chovají velmi zodpovědně, nejsou tedy slyšet. Bylo by velmi nešťastné, aby za svůj zodpovědný postoj byli potrestáni,“ uvedla před jednáním šéfka ČAS.

Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela se sestry k protestu doktorů nepřipojily, takže by si měly počkat na přidání, které má přinést reforma. Část sester s akcí lékařů sympatizuje a tvrdí, že se má vyhovět hlavně jim. Na Facebooku vznikla skupina s názvem „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“.

Dana Jurásková v Interview ČT24 připustila, že ČAS, kterou vede, chybovala, když se nepřipojila dřív k jednáním o situaci ve zdravotnictví. Asociace podle ní požadavky lékařů podporuje, vadí jí ale forma, jakou je prosazují.

ČAS ve svém materiálu kromě větších kompetencí pro sestry a s nimi spojené vyšší odpovědnosti i platu žádá také to, aby se mohly zapojit do přípravy zdravotnické reformy. Souhlasí rovněž s omezením nákupů nových technologií. Vyjadřuje i podporu ministrovým opatřením proti korupci.

Heger uvedl, že ministerstvo „rozhodně v posilování všech zdravotnických profesí bude pokračovat, byť se zájem letos víc soustředí na lékaře“. „Sestry potřebují navýšení kompetencí. Chceme dospět do stavu, jaký je v rozvinutých zemích,“ uvedl Heger. Podle něj by sestry mohly vykonávat „z jedné třetiny, možná z jedné poloviny“, činnosti praktického lékaře. Ten by pak měl víc času na vyšetření a ošetřování pacientů. Podle místopředsedy sněmovního zdravotního výboru a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS) mají body, které sestry předložily, „podporu napříč vládní koalicí“.