Čeští turisté se začali vracet z Egypta

Praha – První tři z šesti charterových letů, kterými se do konce víkendu mají vrátit poslední čeští turisté z Egypta, dnes přistály v Praze. Do vlasti se tak vrátilo téměř pět stovek turistů, zhruba stejný počet jich ještě v zemi zmítané nepokoji pobývá.  V oblastech, kde bydlí čeští turisté panuje klid. Další letadlo společnosti Travel Service přiletí dnes kolem půlnoci, další dvě pak v neděli. Po víkendu by tak v zemi již neměli být žádní klienti tuzemských cestovních kanceláří.

Prvních 170 navrátilců z Egypta dosedlo na letištní ranvej ve 13:40 a podle svých slov strávilo v letovisku Hurghada na pobřeží Rudého moře klidnou dovolenou bez výrazných komplikací. Jediným omezením byl zákaz výletů do Káhiry a občas nefungující bankomaty.

České aerolinie dnes vypravily i svou pravidelnou linku do Káhiry. V šest hodin ráno spojem směrem do Egypta cestovalo 23 lidí. Jejich motivace odletět do nepokoji zmítané země je různorodá - rodina, práce či domov. „Člověk neví, co se tam děje, tak pro mě v tuto chvíli je lepší být tam. Už jenom pro ten pocit, že jsme spolu,“ uvedla cestující Jana Vavríková. „Jsem z Finska, ale v Egyptě žiji posledních sedm let, takže se vlastně vracím domů. Poslední dny se mi zdají mírnější, takže věřím,“ dodal Baibi Arvonen.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Klientům, kteří na dovolenou do Egypta neodletěli, nabízejí cestovní kanceláře tři možnosti - změnu termínu, jiné místo nebo vrácení peněz. „Většina klientů si vybírá termín ve střednědobé vzdálenosti, to znamená březen a duben, ale i na září,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

V Egyptě už více než týden pokračují protivládní demonstrace a většina zahraničních turistů zemi opouští. Nejdramatičtější situace je v Káhiře. I přes zákaz nočního vycházení pokračovaly v noci na dnešek v Káhiře i ve druhém největším městě Alexandrii demonstrace tisíců lidí za odstoupení prezidenta Husního Mubaraka. Protesty trvají od 25. ledna. V letoviscích je však na rozdíl od velkých měst zatím poměrně klid.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: ČT24