K dodatečným obecním volbám přišly v průměru dvě třetiny voličů

Praha - V dodatečných komunálních volbách přišly hlasovat v průměru dvě třetiny voličů. Volby se konaly v sobotu v 16 obcích, kde se nemohly loni v říjnovém termínu uskutečnit kvůli nedostatku kandidátů. Nyní si lidé vybrali 106 zastupitelů z 225 uchazečů. Strany mezi nimi měly šest adeptů, zvolen byl jen jeden z pěti komunistů kandidujících za místní seskupení.

Nízká volební účast byla v obcích, kde měli lidé na výběr jen jednu kandidátku. Nejnižší byla v obci Zlosyň na Mělnicku, kde bylo o složení zastupitelstva rozhodnuto předem, neboť na pět míst se přihlásilo pět kandidátů. Hlasovat tak přišlo jen 92 z 330 voličů, tedy 27,88 procenta. Ve Zhoři na Tachovsku přišlo schválit volbu sedmi zastupitelů ze sedmi kandidátů 36 procent lidí. V Chotči na Pardubicku, v Myslince na Plzeňsku a v Kovanci na Mladoboleslavsku měli také jen jednu kandidátku, ale s více uchazeči. Volební účast se tam pohybovala od 47 do 68 procent.

Nejvyšší účast byla v Brumově na Brněnsku, kde o těsném vítězství seskupení Druhá šance nad Sdružením pro Brumov v poměru 4:3 rozhodovalo 171 ze 196 voličů, tedy přes 87 procent. Více než čtyři pětiny voličů hlasovaly také ve Chlenech na Rychnovsku, kde vyhrála Volba pro Chleny v poměru 5:2, a v Horní Kounici na Znojemsku, kde „Sdružení nezávislých kandidátů 7“ se ziskem čtyř ze sedmi mandátů zvítězilo nad dvěma uskupeními.

Největší výběr měli lidé v Jezernici na Přerovsku, kde se do souboje o devítičlenné zastupitelstvo přihlásilo 32 kandidátů za čtyři seskupení. Vyhrála formace Naše obec se čtyřmi mandáty, před Jezernicí 2011 se třemi a Sdružením pro Jezernici se dvěma zastupiteli, jezerničtí sokolové odešli s prázdnou. Těsným výsledkem 3:2 skončilo i dělení křesel v nedalekých Sobíškách, ještě těsnějším v Bohaticích na Českolipsku, kde souboj sdružení „Bohatice“ a „Bohatice 1“ skončil patem. O tom, které z nich bude mít v pětičlenném zastupitelstvu navrch, rozhodne speciální pedagožka Jaroslava Tomanová jako nezávislá zastupitelka.

Nejvyrovnanějším výsledkem skončily volby v Borovnici na Rychnovsku, kde tři místní sdružení získala v zastupitelstvu po třech křeslech. V ostatních obcích byl naopak výsledek jednoznačný. V Libenicích na Kolínsku a Nezdicích na Plzeňsku skončily duely poměrem 5:2, v Dražovicích na Klatovsku dokonce poměrem 6:1, v Podbořanském Rohozci na Lounsku pak 4:1.