Dva z účastníků bitky s policií v Ostravě byli obviněni

Ostrava - Policie obvinila dva mladíky, kteří se v noci na sobotu před restaurací Parlament v Ostravě-Porubě zapojili do bitky s policií. Vyprovokovali ji opilí příznivci ostravského fotbalového klubu Baník. Osmnáctiletý obviněný poničil služební vůz, druhý, o pět let starší, napadl policistu.

Jeden z fanoušků je obviněn z výtržnictví a poškození cizí věci, druhý z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. První obviněný se přiznal, druhý odmítl vypovídat.

Do restaurace v Maďarské ulici, kde se rowdies a také pravicoví extremisté pravidelně scházejí, nejprve před půlnocí dorazila policejní hlídka. „Řešili úplně jiné oznámení. Přítomnost policistů ale u přítomných zvyšovala agresivitu,“ popsala začátek konfliktu policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala, že policisté povolali posily. Na místě zasahovalo nakonec několik desítek uniformovaných strážců pořádku jak z řad státní, tak i městské policie.

Dav policisty vytlačil z restaurace na ulici. Situace vyvrcholila útokem asi 40 převážně opilých lidí na policisty před restaurací. „Házeli na ně různé předměty, například láhve,“ řekla Holčáková. Útočníci policisty napadli i pěstmi a kopali je. Situace se uklidnila až v okamžiku, kdy jeden z policistů pro výstrahu vystřelil do vzduchu. Poté se část agresorů rozprchla po okolí.

„Na místě jsme zadrželi čtyři útočníky ve věku od 16 do 23 let. Někteří z nich už dříve měli problémy se zákonem v souvislosti s násilím na fotbalových stadionech,“ uvedla v sobotu mluvčí. Tři ze zadržených byli v době útoku pod vlivem alkoholu. V průměru nadýchali kolem dvou promile. Policisté případ dál prošetřují. Vyslýchají svědky. Hledají i takové, kteří útok davu proti zasahujícím kolegům natočili na kameru či mobilní telefony.