Rodiče nemocných dětí pracují v nemocniční kavárně

Praha - V Thomayerově nemocnici se dnes otevřela Naše kavárna, ve které našli práci rodiče dlouhodobě hospitalizovaných dětí. S nápadem přišlo sdružení Lékořice, které rodinám nemocných dětí pomáhá už několik let. Kavárna je ode dneška otevřena každý všední den od sedmi ráno až do šesti večer.

„Je tady stálý personál a k němu nabízíme zkrácené úvazky příbuzným, kteří se chtějí zapojit v rámci svých časových možností,“ uvedla koordinátorka Centra podpůrné péče Karin Pospíšilová. Jedna z dobrovolnic Petra Marková přiblížila sortiment kavárny: „Nabízíme hodně druhů kvalitní kávy… koláče, dorty, zmrzlinové poháry, koktejly. Nabídka je opravdu široká a myslím, že jsou to takové speciality, které ne všude seženete.“

Mezi rodiče, kteří se do projektu zapojili, patří i Radka Růžičková, jež už pět let navštěvuje svého syna Ondřeje na jednotce intenzivní péče. „Když se Ondra narodil, dozvěděli jsme se, že má metabolické onemocnění, a když ve dvou letech zůstal v nemocnici, neuměla jsem si představit, že bych se vrátila do svého původního zaměstnání,“ popisuje paní Růžičková svou situaci.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Interiér kavárny odkazuje na třicátá léta, kdy se v pavilonu A1 nacházely Masarykovy domovy. Dnes tu pacienti nebo jejich příbuzní najdou příjemné prostředí a pulty plné zákusků.