Gandalovič bude velvyslancem v USA, stačí podpis Klause

Praha - Novým českým velvyslancem v USA má být exministr a někdejší místopředseda ODS Petr Gandalovič. Dnes to odsouhlasila vláda, poslední slovo ve jmenování bude mít prezident Václav Klaus. Podle neoficiálních informací měl Gandalovič problém s bezpečnostní prověrkou. Bezpečnostní informační služba upozorňovala údajně na řadu rizik spojených s ministerstvem zemědělství, které dříve vedl.

„Děkuji za info. Jinak platí, že to nekomentuji,“ reagoval v textové zprávě sám Gandalovič. Místo velvyslance ve Washingtonu je prázdné od loňského roku, kdy Spojené státy opustil diplomat Petr Kolář, který se stal velvyslancem v Rusku. Oficiálně česká strana s výběrem jeho nástupce čekala na chvíli, kdy do Prahy přijede nový americký velvyslanec. Norman Eisen přicestoval koncem ledna po dvou letech, kdy velvyslanec USA v Praze chyběl.

Gandalovičova nominace podle neoficiálních informací nevyvolala také příliš nadšení u Američanů, nejspíš kvůli jeho kontaktům s některými kontroverzními podnikateli. Velvyslanci před nástupem do funkce potřebují také souhlas země, kam jsou vysíláni.