Provoz letadel nad ČR loni stoupl o tři procenta

Praha - Téměř o tři procenta stoupl loni letecký provoz nad Českem. Celkem tak bylo zaznamenáno na 682 971 pohybů letadel, informovali o tom zástupci Řízení letového provozu na setkání s novináři. Růst by byl o procento vyšší, pokud by nedošlo k pětidennímu výpadku provozu kvůli sopečnému popelu z islandské sopky. Letiště Praha Ruzyně naopak loni zaznamenalo pokles téměř o pět procent na 156 220 startů a přistání. Podle mluvčí letiště Michaely Lagronové je to především důsledek toho, že aerolinky lépe obsazují svá letadla nebo používají větší stroje. Přepraví tak v jednom letu více lidí a přebytečné spoje mohou zrušit.

Nad Českem se nejintenzivněji létalo v červenci. „Rekordní den se odbavovalo přes 2 300 pohybů za den. To je skutečně velké číslo. Je to 350 tisíc lidí, kteří se pohybují vzdušným prostorem České republiky během jednoho dne,“ osvětlil generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas.

Řízení letového provozu od ledna snížilo základní sazbu poplatku za traťové navigační služby o pět a půl procenta na 46,06 eura za přeletovou jednotku. To představuje snížení ceny proti roku 2010 o 5,5 procenta. Průměrná cena za přeletovou jednotku se v rámci členských zemí EUROCONTROL pro rok 2011 pohybuje okolo 58 eur.

České Řízení letového provozu je stále vytíženější. Dispečeři proto budou mít brzy k dispozici zrekonstruovanou řídicí věž. Práce na ní mají být hotovy do poloviny tohoto roku a potřebám kontrolorů by měla stačit nejméně do roku 2030. „Budeme připraveni na další růst letecké dopravy, který předpokládáme,“ řekl Jan Klas.