Za ochrnutí novorozence dá nemocnice 3 miliony

Hradec Králové - Fakultní nemocnice v Hradci Králové má zaplatit rodičům holčičky, která v inkubátoru nemocnice onemocněla nozokomiální infekcí a je trvale ochrnuta, tři miliony korun. Krajský soud v Hradci Králové dnes tak rozhodl i přes původní šestimilionový požadavek rodičů. Nemocnice se proti verdiktu odvolat nehodlá, lhůta na případné odvolání ze strany rodičů činí 15 dní.

Soudkyně Věra Adámková dnes uvedla, že děvčátko se nikde jinde než v nemocnici nakazit nemohlo. „Oni připouštějí jedině, že na ni patrně sestra sáhla nedesinfikovanou rukou, protože tyto bakterie kolují v každé nemocnici a bohužel někdy dochází k tomu, že se takový případ stane,“ řekla Adámková. Rodina si podle Adámkové ze získaných peněz chce uzpůsobit rodinný domek, ve kterém žije, aby mohla zajistit potřebnou péči. „V podkroví dostaví místnost a najmou si ošetřovatelku. Bez celodenní pomoci se dítě neobejde,“ řekla Adámková. Dítě podle ní není schopné zvednutí hlavičky ani jiných pohybů.

Manželům se předčasně narodila dvojčata a neměla zdravou porodní váhu. Lékaři je proto umístili do inkubátorů. Jedno z novorozených děvčátek se v něm ale nakazilo zákeřnou nozokomiální infekcí, která u novorozeněte způsobila zánět a trvalé poškození mozku. Podle rodičů stav holčičky, která není schopna pohybu, vyžaduje stálou odbornou péči. Trvalé postižení pacientky potvrdil rovněž ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula.

Infekce se do inkubátoru dostala pravděpodobně z rukou zdravotnického personálu, což připouští i vedení královéhradecké nemocnice. Ta už rodičům před časem navrhla mimosoudní vyrovnání částkou dva miliony korun a podle slov ředitele Prymuly byla nemocnice ochotna jít na požadovanou částku šesti milionů.

„Nemáme žádný důkaz, že jsme to zavinili, ale ani nemáme důkaz proti tomuto sdělení. Proto jsme si mysleli, že je korektní se s dotyčnými jedinci dohodnout,“ potvrdil ředitel s tím, že požadovaná částka vycházela z reality. Dohodě však zabránila pojišťovna, která požadovala nejprve pravomocný rozsudek.