Nečas: Krizový stav kvůli lékařům nevyhlásíme

Praha - Bezpečnostní rada státu nebude navrhovat vládě vyhlášení celostátního krizového stavu. Po její schůzce to řekl premiér Petr Nečas. Rady se účastnil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který informoval o aktuálním vývoji vyjednávání s nespokojenými odboráři. Heger se ještě dnes opět sejde s odboráři i s lékařskou komorou, aby projednali návrh dohody, díky níž by mohli odboráři nespokojené doktory vyzvat ke stažení výpovědí. Ještě předtím se ministr setká se zdravotními rady z krajů. Členové bezpečnostní rady státu se sešli kvůli hrozící krizi ve zdravotnictví už minulý týden.

„Bezpečnostní rada státu nebude vládě navrhovat vyhlášení celoplošného stupně některého z krizových stavů, to považujeme za neadekvátní krok,“ prohlásil Nečas. Premiér očekává, že jednání budou i nadále pokračovat. Přednost by dal dohodě, nicméně stát udělá vše, aby byl na krizový vývoj připraven, dodal Nečas. Podle ministra Hegera jsou všichni hlavní aktéři připraveni - ředitelé nemocnic, vedení záchranek, hejtmani i ministerstva obrany a vnitra.

V nemocnicích by mohla od března chybět zhruba pětina lékařů. V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme podalo výpověď na 3 800 z 20 000 doktorů. V některých místech tak hrozí omezení péče či uzavření nemocničních oddělení.

Ministerstvo zdravotnictví odborářům v několika bodech ustoupilo. Původně měli doktoři dostat víc peněz v odměnách. Heger ale nakonec vládě předloží úpravu platových tarifů. Je naděje, že by ji kabinet mohl schválit, když začnou doktoři výpovědi stahovat. Ředitelé nemocnic pak dostanou také třeba pokyn, aby se lékaře snažili přijmout zpátky. Zatím trvá spor o to, o kolik by se měl lékařům plat zvýšit. Odbory žádají 8 000 až 12 000 korun měsíčně, ministerstvo nabízí 5 000 až 8 000 korun.

Do zvýšení příjmů zdravotníků by mohly letos putovat dvě miliardy korun. Tři čtvrtiny si původně měli rozdělit lékaři, zbytek sestry a personál. Lékařské odbory to odmítly a chtěly celou sumu pro doktory. Po prvním jednání členů bezpečnostní rady s hejtmany Nečas minulý týden oznámil, že by při případném zajišťování péče mohla pomáhat armáda.

Kdo bude léčit po odchodu kolegů, nebude trestně odpovědný

Lékaři, kteří by po 1. březnu po odchodu kolegů z nemocnic poskytovali péči, budou mít ochranu v případě stížností pacientů. Neponesou podle ministra zdravotnictví Hegera trestněprávní či jinou odpovědnost kvůli případnému přetížení a obtížným podmínkám, za nichž by museli pracovat. Podle něj jsou taková pravidla ve stavu krajního nebezpečí možná. Ministerstvo se chystá lékaře, kteří by v případě odchodu lékařů z nemocnic převzali péči, chránit a dát jim záštitu. Vydá pokyn a na svém webu také vysvětlí, v jakém případě by doktoři byli odpovědní. Pokud by si na ně pacienti stěžovali a chtěl jít třeba i k soudu, ministerstvo by doktorům poskytlo právníky. Hájili by je tak odborníci na zdravotní právo.

Podle ministra je v příslušném zákoníku to, že pokud lékař poskytne třeba pomoc v nouzi na ulici, také za výsledek nebývá stíhán nebo pak u soudu neprohraje. Pracoval totiž v mimořádných podmínkách.