Z okna základní školy vypadl žák, zřejmě vyskočil sám

Netolice – Z okna ve třetím patře netolické základní školy vypadl dvanáctiletý žák, který po pádu utrpěl vážná zranění. Záchranáři ho proto přepravili do nemocnice v Českých Budějovicích. Ředitel školy Karel Pižl sice nechtěl o události příliš hovořit, připustil ale, že chlapec zřejmě vyskočil úmyslně. „Ale více budeme vědět, až svou práci dokončí kriminalisté, kteří se případem zabývají,“ dodal Pižl.

Ani policie nechtěla případ komentovat: „Příčina i průběh této závažné události jsou předmětem vyšetřování. S ohledem na věk poškozeného však nebude policie uvádět žádné další podrobnosti k případu,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Ministerstvo školství už kvůli incidentu podalo podnět ke školské inpsekci, aby celou věc prošetřila. Zřizovatel školy - město Netolice - chce počkat na výsledky policejního vyšetřování. Až pak se prý rozhodne o dalším postupu.

Na místě zasahovala posádka záchranářů z Prachatic a letecká záchranná služba. Podle záchranářů utrpěl poranění dolních končetin, páteře, pánve a hlavy, ve vážném stavu ho přepravili na traumatologické oddělení českobudějovické nemocnice. 

Podobné případy pádu dětí z oken škol nejsou příliš časté, některé však končí i tragicky. V lednu 2008 zemřel po pádu z okna školy student holešovského gymnázia - policie vyšetřování případu odložila, protože student podle ní vyskočil z téměř třináctimetrové výšky sám. V dubnu 2007 se po pádu z okna internátu v Třebíči těžce zranil dvacetiletý student z Norska. V říjnu 2006 vypadl z okna toalet ve druhém patře školy v Lovosicích dvanáctiletý školák a těžce se zranil.