ProMoPro se brání, podává trestní oznámení

Praha – Majitel firmy ProMoPro, která získala spornou zakázku v době českého předsednictví EU, podal kvůli kauze trestní oznámení na neznámého pachatele. Vadí mu, že z Komerční banky unikly podrobné informace o stavu jeho účtu, podle něj navíc zkreslené. Kvůli tomu si stěžuje i na Úřadu pro ochranu osobních údajů. Požaduje také omluvu v médiích. Majitel ProMoPra Jaroslav Veselý rovněž vyzval vládu, aby zveřejnila všechny expertizy, které si nechala vypracovat k oprávněnosti fakturace od firmy ProMoPro, včetně auditu od PWC. Veselý si stojí za tím, že zakázka na audiovizuální a tlumočnické techniky pro české předsednictví předražená nebyla a že to může doložit fakturami a další dokumentací. K celé kauze se vyjádří zítra i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Osobně mě mrzí, že ti, kdo nás vybrali, mají problém,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Veselý. Výběr bez výběrového řízení odůvodňuje tím, že byli jediní, kdo mohl akci zvládnout. „Troufám si říci, že jsme jediná česká firma, která mohla předsednictví pokrýt vlastní technikou,“ dodal a připomněl summit NATO a zasedání MMF, které ProMoPro rovněž zajišťovalo.

Ministerstvo financí ProMoPro obvinilo, že při zajišťování ozvučení konferencí konaných v rámci předsednictví předražovala své služby a dodávala služby, které si nikdo neobjednal. Úřad vlády a tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra (ODS), který za organizaci předsednictvi zodpovídal, si služby od Promopro objednali bez výběrového řízení. Případem se už začala zabývat protikorupční policie.

Firma Promopro se brání, že jen plnila zakázku. „Fakturovali jsme podle standardního ceníku tak, jak fakturujeme ostatním zákazníkům,“ zdůraznil už dříve Veselý s tím, že státu dokonce byly poskytnuty množstevní slevy.

Analytik HN Jindřich Šídlo:

„Problém je, že došlo k situaci, že firma Promopro prakticky držela v hrsti české předsednictví,“ uvedl v ČT analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

„Tuto obrovskou zakázku by chtěl každý byznysmen, protože to byla státní zakázka na důležitou akci, která nesměla zkolabovat. Z takové zakázky běží peníze jedna dvě. Pan Veselý se chová byť svérázně, tak ale úplně logicky a problém je na straně těch, kteří mu ten obchod umožnili,“ domnívá se Šídlo s tím, že hlavní je zjistit, proč dostalo zakázku právě Promopro.

Banka únik informací odmítá

Trestní oznámení kvůli zakázce podal finanční analytický útvar ministerstva financí. Informace z trestního oznámení se pak objevily v médiích, včetně například toho že údajně asi 50 milionů korun z firemního účtu společnosti skončilo na soukromých účtech rodiny Veselých. Ministerstvo financí se zakázkou začalo zabývat na základě oznámení banky kvůli možnému porušení zákona o praní špinavých peněz. „Není pravda, že jsme měli 100 milionů korun deset měsíců na účtu bez pohybu a není pravda, že jsme si vybrali na své soukromé účty 45 milionů korun,“ řekl dnes Veselý. Podle něj šlo o běžný pohyb peněz a na firemních účtech nebylo nikdy více než 25 milionů korun. Zhruba 30 milionů na soukromém účtu byly jen splátkou půjčky ze soukromých peněz firmě. „Komerční banka vždy postupuje plně v souladu s příslušnými právními předpisy, a proto důrazně odmítáme, že by z naší strany došlo k úniku informací,“ reagovala mluvčí Komerční banky.

Stát měl původně firmě zaplatit jen 85 milionů, částka se ale nakonec vyšplhala až na 551 milionů. Vondra dává od zakázky ruce pryč s tím, že smlouvu osobně nevyjednal ani nepodepsal a nebyl s ní prý vůbec seznámen. Za tendr prý odpovídal tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák, který ale naopak tvrdí, že zakázky připravoval Vondrův úřad.

Problémy s firmou Promopro přitom měla česká vláda už jednou. V červenci 2009 úřad váhal s proplacením faktur na 92 milionů korun s tím, že si uvedené služby nikdo neobjednal. Audit ale nakonec konstatoval, že je vše v pořádku.