Hasičům klesnou platy o 10 procent, zkušení odcházejí

Praha - Hasičské platy letos klesnou na základních mzdových výměrech o 10,1 procenta. Na tiskové konferenci to dnes oznámil generální ředitel sboru Miroslav Štěpán. Nepotvrdil tak slova odborářů, kteří mluvili až o dvojnásobném poklesu. V průměru ale byla lednová výplata hasičů o 11,1 procenta nižší než ta prosincová. Hasičský sbor eviduje jen 393 případů, v nichž klesl přiznaný plat v porovnání s prosincem o více než 13 procent. Většina z nich na tom ale má být v příštích měsících lépe, úpravy platů u těchto lidí Štěpán zadal krajským ředitelům. Největší problém ale podle Štěpána je, že ze sboru kvůli mzdám odcházejí zkušení hasiči. V rozpočtu je navíc minimální rezerva na odměny za přesčasy. Z rezerv se přitom hasičům vyplácí velká část reálného platu.

V roce 2009 byl průměrný plat hasiče 34 642 korun. Od té doby ale prostředky jen klesají. Podle Štěpána se navíc málo mluví o tom, že v loňském roce došlo kolem května v rámci Janotova úsporého balíčku ke krácení rozpočtu. Hasiči tak dostali na mzdy o 1,4 procenta méně než v roce 2009. Loni byl průměrný plat hasiče 34 312 korun, podle letošních prognóz klesne na 30 840 korun. 

Štěpán: Odchod hasičů s praxí přes 20 let je pro sbor velmi zraňující 

Brífink hasičů ke snižování platů (zdroj: ČT24)

Štěpán ale zároveň upozornil, že mezi platem a platovým výměrem je poměrně veliký rozdíl. U hasičů je totiž vysoký podíl příplatků za pohotovost. Výjezdový hasič slouží každý třetí den, celkem má deset směn. „Ve směně má 16 hodin práce, zbylých osm hodin má takzvanou pohotovost na pracovišti. Příplatek za pohotovost je u nás 3 500 korun,“ uvedl Štěpán. Na odměny ale v rozpočtu hasičům mohou chybět peníze.

Podle Štěpána byl navíc u bezpečnostních sborů zachován takzvaný platový automat, kdy příslušník každé tři roky postoupí o jeden platový stupeň. Hasiči proto musí v rozpočtu vedle odměn počítat i s tím. Platy tak ve skutečnosti klesnou o trochu více, než je avizovaných 10,1 procenta. Největší propad se týká Libereckého, Královéhradeckého, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kde pokles u přiznaných platů za leden činil přes 12 procent.

Miroslav Štěpán:

„Sbor je dnes vyprázdněn o nejkvalifikovanější lidi, to znamená lidi nad dvacet let praxe. Letos také zvednou kotvy a odejdou, protože už vědí, jak jde mzdový vývoj dolů. Vědí, že už si víc nenaslouží, naopak budou mít méně… S odchodem těchto lidí se bude sbor těžko vypořádávat.“

Hasiči mají problém i s kariérním postupem. Lidé z výjezdové části hasičského sboru podle Štěpána nemají zájem o denní funkce. Po přestupu by totiž museli jít minimálně o tři platové třídy výš, aby si vůbec polepšili. Platy ve velitelských denních funkcích totiž poklesly. Velitel stanice má tak paradoxně menší plat než velitel výjezdového družstva, které je pod ním. Hasiče trápí i věková struktura. Zkušení lidé nad 50 let totiž ze sboru odcházejí. S praxí do šesti let je ve sboru 2 800 lidí. „Skutečný hasič je až po pěti, šesti odsloužených letech, do té doby je pořád nováček,“ upozornil Štepán. Hasičů je v Česku přes 9 200.

Hasiči
Zdroj: ČT24