Štěch o lékařích: Kromě Šťastného a Šnajdra zvítězili všichni

Praha – Lékařští odboráři dnes ukončili akci Děkujeme, odcházíme, v pohotovosti ale zůstávají policejní a hasičské odbory. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha se lidé v Česku často bojí protestovat, nyní jim ovšem došla trpělivost. Vláda by se měla z akce poučit a řešit problémy důsledněji. Řekl to v pořadu České televize Interview. Štěch se vyjádřil i k ekonomickými ministry schválené verzi důchodové reformy. Návrh nepovažuje za dobře promyšlený, nadělá podle něj víc škody než užitku. Peníze budou podle Štěcha v důsledku chybět na současné vyplácené důchody.

Milan Štěch se do boje odborů za vyšší platy lékařů zapojil aktivně. „Vyhráli ti, kteří uznávají princip jednání a hledání kompromisů,“ konstatoval předseda Senátu. Ten se už od prosince snažil zprostředkovat všemožná jednání. Na lednové konferenci, která se konala v Senátu, vyzval lékaře, aby zvážili návrhy vlády.

Štěch měl chvílemi obavy, že jednání nepovedou k smysluplnému závěru, byla totiž zhruba před dvěma týdny dokonce na nějakou dobu přerušena. „Radikálnější křídlo v ODS tehdy odmítalo jakékoliv dohody,“ vzpomíná. Mimo Šťastného a Šnajdra ale nakonec zvítězili všichni.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Milan Štěch, předseda Senátu:

„Lékaři v kampani prokazatelně ukázali, kde peníze utíkají, a oprávněně žádají, aby tyto peníze nešly do kapes určitých zájmových skupin.“

Lékaři si v závěru vymohli 5 až 8 tisíc korun měsíčně navíc, v dalším roce navýšení platů o dalších deset procent a za další rok dorovnání platu na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v Česku. Zdravotní pojištění na to ale podle Štěcha má. Zásadní přitom je, aby peníze ve zdravotnictví zbytečně „neutíkaly“, kam nemají, a byly použity ve prospěch pacientů, vzdělávání zdravotních pracovníků a především na zvýšení jejich platů.

Forma lékařského protestu byla mimořádná, žádný zákon ji ovšem nezakazuje. Heslo „Náš exodus, Váš exitus“ by Štěch nepoužil, politická scéna ovšem v poslední době tak zhrubla, že jedině použití takového slovního spojení mohlo být efektivní.

Předseda Senátu sází na systém mezigenerační solidarity

Štěchovi se nezamlouvá ekonomickými ministry schválená verze důchodové reformy. Vidí v ní několik zásadních chyb. „Jde především o zvýšení sazby DPH,“ podotkl Štěch. Lidé by si rovněž měli více šetřit na důchod v době, kdy se většině z nich snižují platy, což považuje předseda Senátu za nepřípustné.

Koalice by se podle něj měla poučit z reforem v Polsku, Maďarsku nebo v Polsku, kde vlády chybovaly. „Nejjistější je stále průběžný pilíř, to znamená systém mezigenerační solidarity,“ podotkl Štěch.

Štěch o důchodové reformě:

„Lidé by sami poznali, že toto řešení znamená zdražení základních životních potřeb. To by nejvíce zasáhlo ty, kteří již dnes mají velmi napjaté rozpočty.“

Pokud koalice ve sněmovně reformu schválí, důsledky se jí vrátí jako bumerang. Sám předseda Senátu by osobám příjmově nejsilnějším důchod nijak výrazně nezvyšoval. „Tito lidé měli šanci se během svého aktivního života zajistit na stáří, naší povinností je postarat se o ty, kteří zajištěni nejsou,“ podotkl Štěch.