Jeden za všechny, všichni za Engela - vyzývá LOK

Praha - Lékařský odborový klub (LOK) požádal lékaře, aby zatím nestahovali výpovědi, a vyjádřili tak svou solidaritu s odborovým předákem Martinem Engelem, jehož pražská vinohradská nemocnice nechce vzít zpět s tím, že jeho místo je již obsazeno. Člen předsednictva LOK Miloš Voleman dnes k tomu řekl, že výzvu rozeslal v pátek pozdě večer mailovým robotem, a tudíž neví, kolik doktorů už ji četlo. Své místo navíc zřejmě nemá jisté ani sám Voleman. O jeho přijetí bude prý ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman s vedením chirurgické kliniky teprve jednat. Voleman již dříve označil krok vinohradské nemocnice „určitým způsobem za zlomyslnost, šprajc a provokaci“, která může být v důsledku namířená i proti ministru Hegerovi.

A lékaři nezůstavájí nečinní - množí se ti, kteří svého předáka Martina Engela v boji o zaměstnání podpořit chtějí. Nervózní začínají být ale kraje a upozorňují, že lékaři musí výpovědi stáhnout nejpozději do středy, v Praze dokonce jen do pondělních 13:00.

Patová situace na Vinohradech dál trvá, a to i přesto, že lékařka, která měla na místo rentgenologa nastoupit, nakonec odmítla. „Druhá ze zájemkyň nadále nastoupit chce. Podle dohody by měla nastoupit 1. 4. 2011 a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tuto dohodu dodrží. Stále tedy platí, že pana Engela nemůžeme přijmout zpět,“ řekl Lukáš Matýsek z tiskového oddělení vinohradské nemocnice.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Miloš Voleman

„My jsem došli k názoru, že ten případ dr. Engela není jen věcí lokálního řešení, ale je útok na memorandum od samého základu, tak jsem to tak rozšířili celorepublikově.“

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby „okamžitě zasáhl“. Měl by podle něj zjednat ve vinohradské nemocnici, kterou jako fakultní přímo řídí stát, pořádek tak, aby dohoda odborů a ministerstva nebyla zpochybněna. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ale už v pátek připomněl, že smlouva mezi odboráři a ministerstvem jasně uvádí, že ministerstvo vyzve ředitele nemocnic, aby vzali lékaře zpět, a že to není možné garantovat tehdy, jsou-li už obsazena.

Jaroslav Zavadil

Šéf LOKu míní, že pokud Engela nevezme nemocnice zpátky, měli by lékaři výpovědi zase podat. „Jsem přesvědčen, že na hrubý pytel má být hrubá záplata.“

Neochotu vinohradské nemocnice vzít Engela zpátky označil dnes Rath za výraz „nepřijatelné snahy ODS torpédovat uzavřenou dohodu mezi ministrem zdravotnictví a protestujícími lékaři“. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný podobná obvinění označil za nesmysl. „Odmítám jakékoli politické tlaky v souvislosti s výpověďmi nebo jejich zpětvzetím a důrazně vyzývám všechny politiky, aby se vyhnuli jakémukoli politickému tlaku na manažery nemocnic, ať už v neprospěch, nebo naopak ve prospěch odborářů při obnovování pracovního poměru,“ uvedl Štastný v tiskovém prohlášení. Rath ale podotýká, že ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman je významným pražským politikem ODS a je napojen na Šťastného. 

Praha dává lékařům čas jen do pondělních 13:00

Na dnešní výzvu solidarity již přicházejí první reakce. Pražský magistrát tak dnes oznámil, že počká na stažení výpovědí lékařů do pondělních 13:00, kdy se sejdou zástupci města s řediteli nemocnic. Pokud protestující lékaři nedodrží memorandum, vedení města spustí krizový plán. „Je velká pravděpodobnost, že memorandum bylo nebo bude porušeno. Praha nemůže čekat, až bude 28. února a nastane krizová situace na hranici válečného stavu,“ osvětlil novinářům důvod dnešní schůzky vedení Prahy s řediteli záchranky Zdeňkem Schwarzem a městské policie Vladimírem Kotroušem předseda pražské ODS Boris Šťastný. 

„Budeme transportovat pacienty do vzdálenějších zařízení, kde bude péče zajištěna. Na následné transporty budeme muset vyčlenit kapacity. Uvítáme, když budou mít sanitní vozy snadnější průjezd Prahou jízdními pruhy, které budou vyčleněny pouze pro nás,“ popsal Schwarz krizový plán. Městská policie by podle krizového plánu měla pomáhat i při převozu lékařů. „Jsme vybaveni právem přednostní jízdy a můžeme takto spolehlivě převést doktory z místa na místo ve velice krátkém čase,“ uvedl Kotrouš.

Problém s návratem na své původní pracovní místo nemá jen jeden z vůdců lékařského protestu Engel, ale zřejmě i další doktoři. Například vedení nemocnice v Uherském Hradišti trvá na tom, že lékaři, kteří dříve podali v rámci akce Děkujeme, odcházíme výpověď, si musí podat novou žádost o přijetí do pracovního poměru.