Na mě se neohlížejte, vzkazuje lékařům Engel

Praha - Šéf lékařských odborů Martin Engel vyzval dnes lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali výpovědi bez ohledu na to, že ho Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nechce přijmout zpět. Engel uvedl, že si váží solidarity i nabídky pracovních míst, které o víkendu obdržel. Nechce však, aby nastalá situace byla zneužita ke zpochybnění legitimnosti memoranda, které ve čtvrtek podepsal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Podle něj nejde v tuto chvíli o něj, ale především o kolegy z jiných nemocnic. Sám Engel je momentálně nejslavnějším doktorem a pro vlastní branži ikonou. Jeho úspěšné tažení za platy ostatních nicméně paradoxně pro něj osobně možná skončí fiaskem. Šéf nemocničních lékařských odborů Miloš Voleman, který dnes stáhl svou výpověď, dostane své místo zpět.

„Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ uvedl ve výzvě ke 3 800 lékařům, kteří v odborové protestní akci Děkujeme, odcházíme podali výpověď. Další tisícovka vypověděla nebo se chystala vypovědět dohody o přesčasech. „Nechci, aby nastalá situace byla některými zájmovými skupinami zneužita ke zpochybnění legitimnosti memoranda, které jsem vaším jménem podepsal,“ napsal.

Zájemkyně o Engelovo místo se dohodla s vedením 31. ledna

Milan Kubek:

„Pan Engel je dostatečně silnou osobností a je jasné, že se dokáže uživit i jinde.“

Ředitel nemocnice Marek Zeman ale dnes zopakoval, že Engelovo původní místo už je obsazené, proto ho nemůže přijmout. „Platí, že žádným lékařům nebude v tomto procesu nadržováno, ani nebudou šikanováni,“ podotkl. Na Engelovo místo se podle mluvčího nemocnice Lukáše Matýska přihlásily dvě zájemkyně. Jedna si to rozmyslela, druhá chce nastoupit. Dohodla se na tom s vedením 31. ledna. „Toto časování jednoznačně vyvrací tvrzení, že šlo o účelové obsazení místa pana Engela v posledních dnech,“ dodal Zeman.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ocenil, že se Engel nedomáhal splnění závazku solidarity. „Byť na to měl vzhledem k podlému jednání ředitele nemocnice Marka Zemana, který za něj nemá žádnou adekvátní náhradu, právo,“ řekl ČT s tím, že se Engel zachoval jako formát. Postup kolem Engela ale podle Kubka vypadá dost koordinovaně a prohlášení některých činovníků ODS vyvolávají nejrůznější podezření: „Tomu, co se snaží rozdmýchávat pan poslanec Šťastný v Praze, vyvolávání chaosu, ať to stojí daňové poplatníky, co to stojí, k tomu nemám žádný slušný komentář. Prostě je to taková křečovitá snaha zabránit té dohodě na poslední chvíli,“ řekl ve Studiu ČT24. Zeman se rozhodl, že na Kubka kvůli jeho výrokům podá žalobu na ochranu osobnosti. 

Voleman má dostat své místo zpět

V pátek večer člen předsednictva lékařských odborů chirurg Miloš Voleman, jehož přijetí zpět na Vinohrady bylo ještě včera rovněž nejisté, vyzval e-mailem lékaře, aby se stahováním výpovědí vyčkali až do středečního jednání vlády o platových tabulkách a memorandu, přičemž se odvolával na doložku o solidaritě, kterou spolu s výpovědí podepisovali všichni doktoři. Podle dnešního vyjádření mluvčího nemocnice dostane Voleman své místo zpět: „MUDr. Zeman mu oznámil, že jeho místo na chirurgické klinice je volné, a proto bude přijat zpět.“

Předseda Senátu a bývalý odborářský předák Milan Štěch (ČSSD) dnes v otevřeném dopise vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby se v ministerstvem řízených nemocnicích „obdobné protiodborové postoje neopakovaly“ a aby byly z kroků vedení vinohradské nemocnice vyvozeny patřičné závěry: „Takovými způsoby jednání se Česká republika přibližuje Barmě a Bělorusku, kde se nezávislí odboráři potýkají s rozsáhlou perzekucí.“

Heger po jednáních s LOK slíbil najít pro zdravotnictví dvě miliardy korun na platy lékařů. Lékařští odboráři slíbili, že své výpovědi stáhne okolo 3 800 doktorů, jejichž odchod by zkomplikoval či znemožnil péči o pacienty. Dohoda obsahuje závazek LOK je ke stažení vyzvat, není v ní ale garance návratu všech účastníků protestu na původní pracovní místa.

„Z našeho pohledu akce Děkujeme, odcházíme končí a Lékařský odborový klub své závazky plní. Očekáváme, že totéž udělá bez zbytečného taktizování vláda,“ uvedl Kubek. Stejně jako vláda nemůže garantovat přijetí všech lékařů na původní místo, nemůže ale ani odborový klub garantovat, že všichni lékaři výpovědi stáhnou - ať již z osobních důvodů, nebo proto, že se individuálně rozhodnou postupovat solidárně s ohledem na své kolegy. 

A co si myslí o svém případu?

Ke svému případu uvádí, že osobně vnímá snahu ředitele Vinohrad a člena pražské ODS Marka Zemana „potrestat“ toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů, jako „ubohou a přízemní“. „Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti neutěšeným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně.“

Ve skutečnosti je za těmito aktivitami snaha destabilizovat a rozvrátit systém českého zdravotnictví, uvedl. Za ní podle Engela stojí poslanci ODS Boris Šťastný, Marek Šnajdr a někteří další. „Cílem jejich konání je zabránit za každou cenu dohodě mezi lékaři a vládou, a destabilizovat tak systém. Vyjádřili to zřetelně a opakovaně. Nastalého chaosu pak nejspíš chtějí využít k živelné privatizaci nebo zamaskování nejkřiklavějších případů mafiánských praktik, korupce a tunelování v nemocnicích a umožnit jejich pokračování.“

Šnajdr ale označil obvinění za absurdní. Slovník, který Engel v prohlášení zvolil, je podle něj „ryze gottwaldovský“. „Obviňovat konkrétního ředitele z politických tlaků mi přijde naprosto absurdní,“ řekl ČT s tím, že podobně se zachovalo více ředitelů nemocnic, jen lidé, kterých se to týká, jsou méně mediálně známí: „Je přece komické a skoro bych řekl, že až absurdní, když mě ze snahy o destabilizaci zdravotnictví obviňuje člověk, který zde ještě minulý týden vyhrožoval tím, že budou umírat lidé, když se mu nezvýší výplatní páska.“

A kdo je vlastně odborový předák bílých plášťů Martin Engel?

Ostrá slova, žádné ústupky a tvrdé lokty – člověk, který dlouhé měsíce držel v šachu politickou reprezentaci. „On je člověk razantní. Formuluje věci jednoznačně, trval na svých stanoviscích, takže jako protipól ve vyjednávání je opravdu tvrdým hráčem,“ charakterizuje Engela ministr Heger. 

Marek Šnajdr (ODS)

„Šlo pouze o velmi brutální uspokojení ekonomických nároků jedné skupiny, na úkor, a to je třeba zdůraznit, na úkor ostatních skupin ve zdravotnictví, protože na ně to dopad mít bude. A na úkor českých pacientů.“

Šlo přitom nejen o souboj ministra zdravotnictví a šéfa lékařských odborů, ale i o střet jedné profese. Oba muži jsou totiž původem radiologové z velkých fakultních nemocnic. „Někdy jsem si říkal, že to je kuriózní stránka věci. Ale ta jednání bych vedl s internistou nebo chirurgem úplně stejně,“ tvrdí Engel. 

Dlouhé měsíce trápil ministra zdravotnictví. Paradoxně mu tím ale zajistil politické přežití. Už na podzim se proti ministrovi ozývaly hlasy nejen z koalice, ale i z vlastní strany. Vlastně jen díky střetu s Englem je teď Heger politickou celebritou. I sám Heger je přesvědčen, že převládá názor, že věc dopadla nakonec dobře. 

Je to vůbec první kampaň, na kterou si bílé odbory najaly profesionály z PR. I díky nim Engel přesvědčil 3 800 doktorů k podání výpovědi. V posledních dnech radili, že v nejlepším je dobré přestat. Třeba v Polsku lékaři dotáhli vzpouru do konce a přičítají se jim desítky mrtvých pacientů.