Volby by v únoru vyhrála ČSSD, nejvíce hlasů přibylo KSČM

Praha - Volby do sněmovny by v únoru vyhrála ČSSD s 31 procenty hlasů, druhá by skončila ODS s 22 procenty. Do sněmovny by se dostaly i TOP 09, KSČM a Věci veřejné. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončila KDU-ČSL, její výsledek se ale pohybuje v rámci statistické odchylky. Stranu zelených by volily jen dvě procenta dotázaných. Stranické preference a volební model zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Průzkum probíhal od 7. do 14. února.

Oproti lednu získaly více hlasů především KSČM a také ČSSD, naopak podpora TOP 09, ODS a VV se nezměnila, nebo klesla. Nejvíce hlasů přibylo komunistům, kteří si polepšili o 4,5 %. O stejný počet procent si naopak pohoršili občanští demokraté. Celkově třetí TOP 09 by podle modelu CVVM dostala v únoru 17 procent, čtvrtá KSČM 13, páté VV osm procent, šestá KDU-ČSL čtyři a sedmá Strana zelených dvě procenta hlasů.

Pokud by se v únoru konaly volby do Poslanecké sněmovny, svůj hlas by šlo podle průzkumu odevzdat 60 procent lidí. 34 procent dotázaných by volit nešlo. Ostatní neví. V posledních parlamentních volbách v květnu 2010 přišlo k urnám 62,6 % voličů.

Stranické preference vypovídají o sympatiích k politickým stranám u všech občanů s volebním právem, tedy i u těch, kteří k volbám nepůjdou nebo nevědí, koho by volili. Volební model zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a kteří uvedli nějakou stranu.

Ve stranických preferencích vede podle únorového průzkumu ČSSD s 23 procenty hlasů. Druhá ODS má 14 procent, třetí TOP 09 10,5 procenta, čtvrtá KSČM devět procent a páté VV 5,5 procenta. Dvě procenta si mezi sebou rozdělily ostatní strany.