Podnikatel Vaškůj zřejmě znovu utekl

Praha - Odsouzený podnikatel Roman Vaškůj, který měl být vydán z Rakouska do České republiky, zřejmě znovu utekl. Minulý týden přestal komunikovat s rodiči, jeho telefon je od víkendu vypnutý a zaslané sms zprávy se vracejí jako nedoručené. Nedostavil se ani na úterní jednání vrchního zemského soudu, který pravomocně rozhodl o jeho vydání do Česka. Informuje o tom dnešní Právo. Podnikatel ze Zlína byl v Česku za neplacení daní odsouzen na 7,5 roku vězení.

„Pojal jsem podezření, že pan Vaškůj prostě utekl z obavy, že by jej Rakousko skutečně vydalo do Česka,“ uvedl v Rakousku žijící Philipp Janýr, který byl s Vaškůjem v kontaktu. V prosinci ho tamní úřady propustily na svobodu. O Vaškůjovi nic nevědí ani jeho rodiče. Jeho otec Josef Vaškůj deníku řekl, že o synovi nemá vůbec žádné informace.

Čeští policisté již od svých rakouských kolegů obdrželi informaci o tom, že podnikatel nejspíš uprchl. „Vzhledem k tomu, že už ani nedorazil na úterní soudní jednání, existoval předpoklad, že nebude čekat na následné vydání do České republiky a nebude mít zájem se vrátit. Proto nyní budeme reaktivovat pátrání po tomto odsouzeném, které vlastně nikdy neskončilo, dokud není fyzicky předán do ČR,“ informovala mluvčí policejního prezídia Pavla Kopecká.

S Vaškůjem je spojeno plno kauz

Vaškůj podle obžaloby dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale vyhýbal se placení daní. Poškodil tak podle obžaloby stát o více než půl miliardy korun. Právě za to byl odsouzen k 7,5 letům vězení.

Vaškůj figuroval i v aféře někdejšího předsedy lidovců Jiřího Čunka obviňovaného z korupce. Přerovský okresní soud rozhodl, že se spolu s Petrem Šmiřákem pokusil uplatit Marcelu Urbanovou, někdejší Čunkovu sekretářku a klíčovou svědkyni v kauze. Vaškůj se označil za oběť české justiční mafie.

Státní zástupce Michal Galát z brněnského krajského státního zastupitelství nyní pracuje na další kauze spojené s Vaškůjem. V ní se podle spisu dopustil při obchodech s ropnými produkty zkrácení spotřební daně, čímž připravil stát o 160 milionů korun. Podnikateli v této kauze hrozí vězení od pěti do deseti let.