Do nemocnic se nevrátí zhruba 200 lékařů

Praha - Nemocnicím dneškem stoupají platby od zdravotních pojišťoven, aby měly na navýšení platů lékařů o 5 000 až 8 000 korun měsíčně. Je to výsledek protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme, v níž podalo výpověď 3 800 ze zhruba 18 000 nemocničních lékařů. K dnešnímu dni chtěli odejít. Po podpisu memoranda, které zaručilo zhruba dvě miliardy od pojišťoven navíc na platy, valná většina lékařů výpověď stáhla. Jen asi pět procent, tedy kolem dvou set lékařů, se do nemocnic nevrátí. I přes tato čísla nicméně ministr Heger poukazuje na to, že na trhu práce nebude dostatek lékařů. Je podle něj nutné zdravotní péči racionalizovat, aby nedošlo k jejímu omezení.

Podle právníka Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Stanislava Fialy ale nemusejí nemocnice vůbec celé dvě miliardy korun dostat. Podle platné úhradové vyhlášky půjde na jednoho lékaře navíc 110 000 korun za rok. Statistiky se však liší v tom, kolik lékařů v nemocnicích skutečně pracuje, a kolika tedy budou platy navýšeny. Podle AČMN je v nemocnicích 15 000 lékařů, podle ministerstva 18 000. „Celkové vydání při počtu 15 000 lékařů bude za rok 1,65 miliardy, při vyšším pak 1,98 miliardy,“ uvedl Fiala, který je přesvědčen, že varianta AČMN je bližší skutečnosti.

Úhradová vyhláška s platností ode dneška stanovila nemocnicím platby od pojišťoven na 98 procent při provedení jen 94 procent péče. Čtyřprocentní rozdíl mohou použít na platy. Rozvoj technologií, nákup nových přístrojů a budování nových pavilonů jsou dočasně utlumeny, všechny úspory mají směřovat do platů zdravotníků.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň vysvětlil, že kdyby ve vyhlášce zůstal původně navržený princip, kdy měly stoupnout platby pojišťoven všem nemocnicím o dvě procenta, tratily by na tom menší nemocnice. U velkých nemocnic tvoří takzvané materiálové náklady 60 procent, mzdové náklady 40 procent. U malých nemocnic je to přesně naopak. Pokud by se tedy zvedaly platby z 98 procent na sto, tvořila by dvě procenta navýšení jiný podíl u malých a u velkých nemocnic. Pokud půjde pevná částka na každého lékaře, znevýhodnění nebude.

Do českých nemocnic se po prostestní akci Děkujeme, odcházíme nevrátí zhruba dvě stě lékařů. Většina nemocnic se s jejich odchody vyrovnala.

Problémy ale bude mít například nemocnice v Kladně, kde odešlo šest z jedenácti neurologů. Bude třeba zavřít jedno ze dvou lůžkových oddělení a také centrum pro pacienty s cévní mozkovou příhodou. Poté, co bývalý primář Ctirad Lakomý podal výpověď, jeho funkci dostal Jaroslav Elis. A právě on je důvodem, proč šest neurologů výpovědi nestáhlo. S novým vedením mají prý neshody.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří se nevrátí osm ze dvanácti anesteziologů, bude se tak muset omezit počet operací. Šéf nemocnice Josef Drbal totiž nezaručil, že se budou moci vrátit všichni. Pacienti, kteří leželi na ARO, byli převezeni do jiných nemocnic.

Lékaři mají růst příjmů zajištěn rozhodnutím vlády, která zvýšila ve státních nemocnicích tarifní platové tabulky. Nemocnice dostanou navýšení podle počtu lékařů, tedy pro každého lékaře. Zvýšení příjmů se ale dočkají i lékaři v nemocnicích krajů, kde tarify nejsou. I jim zdravotní pojišťovny pošlou pro každého lékaře víc peněz, ministr vyzval hejtmany, aby dohlédli na to, aby peníze skutečně šly do platů.

Sestry musejí počkat s růstem tarifních platů až na příští rok. Některé si však mohou polepšit už letos, a to v případě, že dělají odbornější práci, než podle katalogu prací náleží k tarifní třídě, do níž jsou zařazeny. Podle výzvy ministra by vedení nemocnic mělo prověřit zařazení sester a přesunout do vyšší třídy ty, které dělají odbornější práci. Sestrám by to mohlo přinést tisíc korun měsíčně navíc.

Zdravotní sestra
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/LN