Průzkum: Koalice by většinu neuhájila, lidovci posílili na úkor VV

Praha – Současná vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by po případných únorových volbách získala v Poslanecké sněmovně jen 94 z celkových 200 mandátů. Vítězem voleb by byla ČSSD. Vyplývá to z volebního modelu agentury Factum Invenio, podle kterého by se do dolní komory dostala i KDU-ČSL. V počtu volebních hlasů i mandátů by lidovci dokonce předběhli Věci veřejné. Dotazování proběhlo ve dnech 11. 2. – 16. 2. 2011 na reprezentativním vzorku 982 občanů ČR. Z výzkumu dále vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se zúčastnilo 61 % oprávněných voličů.

Sociální demokraty by volilo 24,5 procenta lidí, druhou ODS 19,8 procenta. TOP 09 by získala 15,4 procenta hlasů, komunisté 13 procent a lidovci 8,8 procenta. Jako poslední by hranici pěti procent nutných pro vstup do sněmovny překonaly s 6,5 procenta hlasů Věci veřejné. Podle průzkumu se ale k uvedené hranici blíží i Strana zelených, kterou by v únoru volilo 4,4 procenta lidí.

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by sociální demokraté z voleb vyšli pravděpodobně s 61 mandáty, občanští demokraté se 47 a TOP 09 společně se Starosty a nezávislými s 36. Komunisté by obsadili 28 poslaneckých křesel, lidovci 17 a Věci veřejné 11. Odchylka v modelu jsou u každé strany až dva mandáty.

Levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a VV by měla 89 mandátů

V případě, že by nynější vládní strany po volbách spolupracovaly s KDU-ČSL, získala by vzniklá pravostředová koalice 111 mandátů. Případná koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by disponovala 100 mandáty, naopak levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a VV by jich získala 89.

Současná vládní koalice by po případných únorových volbách získala ve sněmovně jen 94 mandátů. Vyplývá to z únorového volebního modelu agentury Factum Invenio.
Zdroj: ČT24/www.factum.cz