Zastupitelé na lavici obžalovaných. Kvůli pozemkům

Liberec - Třiadvacet libereckých zastupitelů poputuje před soud za to, že v roce 2007 hlasovali pro prodej stavebních pozemků města za údajně nevýhodnou cenu. Mezi obžalovanými jsou současní i bývalí zastupitelé města. Zastupitelé před čtyřmi lety odhlasovali prodej dvou pozemků o celkové výměře zhruba 3 300 metrů čtverečních v liberecké části Doubí manželům za 1,49 milionu korun bez výběrového řízení. Skutečná cena přitom měla být údajně výrazně vyšší.

Obžaloba viní zastupitele z porušování povinností při správě cizího majetku z nedbalosti. Volavcovi, jimž pozemky Liberec prodal, jsou majitelé autosalonu, který radnici pronajímal auta. „Z vědomé nedbalosti měli způsobit městu Liberec škodu ve výši přesahující 3,5 milionu korun,“ řekl pro server iDnes.cz mluvčí libereckého okresního státního zastupitelství Petr Hořín. Pro prodej tehdy hlasovali nejen všichni koaliční zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, ale i jeden komunista a dvě zástupkyně Strany zelených.

Bývalý starosta Liberce Jiří Kittner:

„Nezávislý soud rozhodne a já doufám, že tím celá věc skončí. Jsem přesvědčen, a nejen já, ale i všichni zastupitelé, že ta majetková operace byla standardní.“

„Rozhodně v tom v mém případě nebyl zlý úmysl. Nemyslím si to ani u ostatních, kteří hlasovali,“ uvedla Zuzana Kocumová z Unie pro sport a zdraví, která je nyní náměstkyní libereckého primátora. Dodala, že zastupitelé tehdy byli uvedeni v omyl tím, jak byl podklad připravený. „Když se píše, že je vše podle interních předpisů a cenových tabulek, tak pokud nejste člověk odborně zdatný v pozemkových spekulacích, není ve vaší moci vše osobně objevit,“ uvedla.

Na netransparentnost prodeje upozornil tehdy opoziční zastupitel Jiří Šolc, dnes kolega Kocumové ve vedení Liberce zvolený za sdružení Liberec občanům. Město podle něj pozemky prodávalo nejen bez výběrového řízení, ale za 400 korun za metr čtvereční. „Cena pozemků v této lokalitě je několikanásobně vyšší. Na případ jsme upozornili na zastupitelstvu, ale při hlasování jsme neuspěli,“ uvedl Šolc. „Nemělo to žádné náležitosti transparentního prodeje – žádná dražba, žádné veřejné výběrové řízení. I dnes s odstupem času vidím, že to nebylo správně,“ dodal.