Insolvenci Věcí veřejných zastavil soud

Praha - Městský soud v Praze zastavil insolvenční řízení s vládní stranou Věci veřejné (VV), které zahájil v pátek po návrhu společnosti Médea, a.s. Své rozhodnutí zveřejnil na justičních internetových stránkách. Firma insolvenční návrh stáhla poté, co jí VV slíbily uhradit zhruba dvanáctimilionový dluh. Přestože podle společnosti dluží strana například i na pojištění, žádný další věřitel se do řízení se svými pohledávkami nepřihlásil.

Věci veřejné si připisují další primát. Staly se totiž první českou parlamentní politickou stranou, která se ocitla v insolvenčním řízení. Na splacení asi dvanáctitimilionového dluhu se už ale strana s agenturou Médea Jaromíra Soukupa domluvila a insolvenční řízení dnes skončilo.

„Obsah dohody nemohu a ani nechci komentovat,“ prohlásil Soukup. „Návrh byl vzat zpátky a všechno dovozování pozadí, jak vidím v tisku, je zbytečné. Prostě to tak není,“ uzavřel. Podle mluvčího VV Jakuba Žižky platí stranické stanovisko z pátku, že strana splatí své závazky dnes.

Věra Fialová, výkonná ředitelka společnosti Médea:

„Podání insolvenčního návrhu je standardním krokem a běžným postupem firmy Médea při řešení pohledávek za všemi obchodními partnery. Vyrovnání pohledávky za obchodním partnerem Věci veřejné je řešeno cestou oboustranných jednání.“

Problémy se splatností faktur jsou podle Věcí veřejných jen administrativního charakteru. Strana tvrdí, že finanční problémy nemá. Podle jejího mluvčího je eventuálně připraven vypomoci soukromými prostředky i ministr dopravy Bárta. „Fungování strany není ohroženo, částky budou uhrazeny řádově ve dnech,“ řekl Jaroslav Škárka.