Náměstka pražského primátora Březinu stíhá policie

Praha - Protikorupční policie v minulých dnech podle zjištění ČTK obvinila náměstka pražského primátora Karla Březinu (ČSSD). Stíhání se zřejmě týká jeho současného působení v dozorčích radách městských podniků a minulého členství ve statutárních orgánech zkrachovalých firem. Březina obvinění potvrdil s tím, že si proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost. Odmítá jakékoli pochybení.

„Jedná se o záležitosti mého působení za stát a věřitele ve dvou akciových společnostech v minulosti, kdy mám jasné právní názory, že jsem nepochybil. Respektive moje jednání bylo v souladu se zákonem, o čemž jsem již v minulosti několikrát veřejně hovořil,“ napsal Březina v sms zprávě. Do vyřízení své stížnosti proti obvinění se dál nebude k případu vyjadřovat. Podle náměstka primátora má únik informace o jeho stíhání politickou souvislost.

Z jakého trestného činu přesně policie Březinu podezírá, není jasné. Policie nechtěla informaci komentovat.

Případ podle všeho souvisí s tím, že Březina zastupuje město v dozorčích radách pražského dopravního podniku a firmy Rencar. Deník Hospodářské noviny (HN) v lednu napsal, že za České dráhy byl v minulosti i předsedou dozorčí rady Žižkov Development. Do všech těchto společností byl podle HN jmenován v rozporu se zákonem.

Podle deníku byl totiž dříve ve statutárních orgánech dvou společností: Porcela Plus a Concordia, kde zastupoval věřitele. Obě firmy zkrachovaly. A obchodní zákoník říká, že osoba, která působila ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být v obdobných orgánech jiných firem. Tato podmínka trvá ještě tři roky poté, co konkurz skončil, upozornily v lednu HN. „Existuje pouze jediná výjimka: takový člověk musí vše oznámit na valné hromadě a přítomní akcionáři dvoutřetinovou většinou odsouhlasí, že jim to nevadí. Takový doklad by pak měl být součástí notářského či jiného zápisu z valné hromady, založeného ve veřejně přístupné sbírce listin,“ napsal deník.

Březina: Akcionáře jsem informovat nemusel

Březina v lednu HN přiznal, že akcionáře na valných hromadách žádné ze tří firem, v nichž od té doby byl, na své působení ve zkrachovaných společnostech neupozornil. Tvrdil však, že ani nemusel. „Mám jasné právní stanovisko, že ta informační povinnost se na mne vztahuje až v okamžiku, kdy soud rozhodne o ukončení konkurzu, popřípadě o zamítnutí návrhu na insolvenci z důvodu nedostatku majetku,“ řekl deníku. Deníku Právo Březina v lednu řekl, že vychází z právního rozboru, z něhož vyplývá, že se na něho vztahuje tříměsíční lhůta pro oznámení účasti v orgánech zkrachovaných společností na valné hromadě poté, co soud pravomocně rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu. „Až se to stane, samozřejmě to podle zákona udělám,“ řekl Právu náměstek primátora. HN ovšem upozornily na to, že Březinovi může hrozit i stíhání - za trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.