Trať z Plzně do Chebu je konečně otevřena

Plzeň – Už podruhé během čtyř dnů se otevřela čerstvě opravená železniční trať z Plzně do Chebu. První obnovení provozu po mnohaleté rekonstrukci zhatil hned druhý vlak, který po trati projížděl. V jednokolejném úseku u Stříbra vykolejil jeden vagon a poškodil trať tak, že musela Správa železniční dopravní cesty vyměnit koleje a znovu opravit další infrastrukturu. Napodruhé se trať otevřela dnes před osmou hodinou večer.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Hally je na opraveném úseku omezena rychlost na 30 kilometrů za hodinu, tedy na polovinu, což ale „nijak vlaky nezpozdí“. Montážní firma vyměnila 200 metrů kolejí, opravila výhybku a zabezpečovací zařízení. „Výhybka byla opravena provizorně, ale bezpečně,“ dodal Halla. Definitivní oprava bude zřejmě trvat ještě několik týdnů; ŠZDC zadala výrobu na míru dělaných pražců a nový výhybky a záleží na rychlosti dodávky.

Příčinu nehody a výši škod stále šetří Drážní inspekce. Škodu odhadlo SŽDC minimálně na tři miliony korun, ale podle Hally bude zřejmě vyšší. Při kolizi, která se obešla bez zranění, zatím z nezjištěných příčin vykolejila jedna náprava posledního vagonu v soupravě. Podle Hally způsobil poškození vadný vagon ČD.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V roce 2006 zahájila SŽDC modernizace celého úseku od Plzně k Chebu. První etapa byla hotova předloni, na poslední části mezi Stříbrem a Planou u Mariánských Lázní skončily práce v sobotu. Pocit dobře vykonané práce si ale železničáři nemohli užívat dlouho. Poté, co v neděli ráno dojel až do Chebu první ranní rychlík z Prahy, vykolejil za plzeňským zhlavím stříbrské stanice osobní vlak.

Vydáno pod