Prahou poběží stovky lidí v maskách goril

Praha - Prahou už podruhé poběží stovky lidí v maskách lidoopů. Charitativní akce Běh pro gorily má pomoci gorilám žijícím v Africe ve volné přírodě. Závod odstartuje 28. května od Pražského hradu a povede na Staroměstské náměstí. Vylosovaní účastníci získají ceny včetně zájezdu do Mozambiku. Akci podporuje pražský magistrát i zoologická zahrada. Získané peníze budou použity na nákup vybavení pro strážce rezervací v pralese a na vzdělávací materiály pro střední Afriku, kde žijí gorily nížinné. Podobné „závody“ pořádají v Londýně, Amsterodamu, Los Angeles či Vancouveru. V Praze se loni vybralo přes 190 tisíc korun.

Zájemci se mohou akce zúčastnit za startovné 300 a 500 korun. Na rychlosti dosažení cíle podle pořadatelů nezáleží. Trasa se sice proti loňskému ročníku mírně prodlouží, závodníci ale nemusí asi čtyřkilometrovou vzdálenost absolvovat rychlým během. „Lidé mohou také jít, jet na koloběžkách a zúčastnit se mohou i maminky s kočárky. Jde hlavně o zábavu,“ řekla na tiskové konferenci moderátorka Lenny Trčková.

Akci pomáhají i celebrity jako Moja, Kijivu či Richard

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Účastníci akce dostanou ke startovnému i masku a volné vstupenky do zoo. Startovní čísla budou navíc na závěr akce slosována a desítka výherců obdrží odměny. Vítěz pojede na týdenní dovolenou do Gonarezhou Transfrontier Parku na hranicích afrického Mozambiku a Zimbabwe. Lidé si budou moci pochutnat i na banánovém občerstvení. Připravený je také hudební program.

Cílem akce je vybrat především co nejvíce peněz. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka budou získané prostředky použity na nákup fotoaparátů, satelitní techniky i stanů pro strážce pralesa a na výrobu knížek o gorilách. Akce má v Praze podporu mimo jiné díky popularitě pražských goril, mezi nimiž jsou „celebrity“ jako Moja, Kijivu či Richard. „Pražské gorily pomáhají volně žijícím příbuzným tím, že jsou hrdiny knížek, které dostávají děti ve střední Africe. Učí se z nich poznání, že gorily jsou jedineční tvorové a že tropický deštný prales má velkou hodnotu pro celý svět a zejména pro tamní obyvatele,“ zdůraznil.

Do ulic vyrazí i „gorilí tým“ z magistrátu

Přestože jsou gorily chráněny zákonem, běžně jsou v Africe terčem pytláků. Kvůli těžbě dřeva se navíc zmenšuje plocha lesů, v nichž žijí. Podle odhadů je jich ve volné přírodě nanejvýš 200 000 a ochránci přírody se obávají jejich vyhubení do 20 let. „Úkolem zoologických zahrad není jen ukazovat zvířata a poskytovat veřejnosti zábavu, ale také přispívat k ochraně ohrožených druhů zvířat. Běh pro gorily slouží k získání prostředků pro tento účel,“ uvedl Bobek. 

Běh pro gorily lidé v Praze vnímají jako happening a zábavu. „Účastníci závodu se baví mimo jiné tím, jak reagují turisté na zástup lidí v gorilích maskách,“ uvedl Bobek. Pořadatelé očekávají, že by letos mohlo běžet kolem 500 lidí. Žádné omezení dopravy se v souvislosti s během nechystá.