Pospíšil v OVM: Rampulu bych odvolal, ale nejde to

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by odvolal pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, neumožňuje mu to ale zákon. Pospíšil to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle právních analýz, jež si nechal ministr zpracovat, by prý Rampula mohl vysoudit své místo zpět. V takovém případě by pak dva pražští vrchní státní zástupci působili současně.

Rampulovo odvolání navrhl v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kvůli závažnému porušení povinností vyplývajících z funkce. „Současný stav je velmi složitý, protože nemáme právní úpravu, podle které je možné vedoucího státního zástupce odvolat,“ uvedl Pospíšil v Otázkách. Do Parlamentu proto chce co nejrychleji předložit novelu, která se týká státních zástupců. Schválena by mohla být ještě letos.

"Je to výmluva, je to alibismus, je to prezentováno jako máme to obtížné. To, co prezentuje pan ministr, by znamenalo, že nikdy nemůže nikoho odvolat,„ kritizovala Pospíšila místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Postup ministra kritizoval i bývalý předseda správní rady Transparency International Václav Láska. “Pokud by mi někdo dal za úkol najít paragrafy, proč něco nemohu udělat, tak je najdu," uvedl.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Jiří Pospíšil, Radek John a Marie Benešová v OVM
Zdroj: ČT24