Bárta: Předáním peněz Kočí a Škárkovi jsem zákon neporušil

Praha - Poslanec a bývalý ministr dopravy Vít Bárta (VV) s odkazem na soudní verdikt tvrdí, že předáním peněz bývalým stranickým kolegům žádný zákon neporušil, neboť na půjčky se oznamovací povinnost nevztahuje. Bárta, jenž je označován za neformálního šéfa VV, to dnes uvedl v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce.

„Já jsem žádný zákon neporušil. Existuje nález Nejvyššího správního soudu, který jasně říká, že u půjček neplatí povinnost takovouto věc kamkoli hlásit,“ prohlásil Bárta. Už to minulý měsíc oznámil i policii, kde vypovídal kvůli trestnímu oznámení, které na něj podali poslanci a vyloučení členové strany Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Tvrdí, že se je Bárta pokusil uplatit.

Bývalý místopředseda VV Škárka údajně od Bárty dostal v obálce 170 000 korun, Kočí dokonce půl milionu korun. Bárta, který kvůli těmto tvrzením rezignoval na funkci ministra dopravy, ale už potvrdil svou kandidaturu na místopředsedu strany, sumy označuje za půjčky.

Bárta také uvedl, že do konce tohoto týdne podá žalobu na Škárku. Poslední kapkou byly informace o tom, že měl údajně motivovat své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí. Bárta to označil za nesmysly a křivá obvinění.

Škárka a Kočí jsou podle Bárty aktivními hráči v účelové kampani, jejímž cílem je zničit Věci veřejné, rozkývat je před nadcházející volbou předsedy strany a vytvořit mezi poslanci skupinu přeběhlíků pro vládu s ODS a TOP 09. Kampaň podle exministra dopravy Bárty „souvisí s kruhy, kterým jsme (VV) přiškrtili příjmy“. Přiznal, že pro své tvrzení nemá důkazy, ale je to podle něj jediné vysvětlení. Na podporu svých slov využil i tvrzení Kočí na jedné z nahrávek, že existuje 120 milionů na založení nové strany. Zatím poslední zveřejněná nahrávka ze schůzky lídrů VV v první polovině března pak podle Bárty dokazuje, že exministr není diktátor a VV nejsou žádná sekta.