Obvinění kvůli úplatku míří na bývalého kolínského místostarostu

Kolín - Bývalého kolínského místostarostu Romana Pekárka (ODS) obvinili kriminalisté z toho, že si řekl o milionový úplatek. Podle informací serveru iDnes.cz zároveň stíhají brněnského podnikatele Petra Ličku. Oba čelí podezření z toho, že si domluvili prodej městských pozemků za výrazně nižší cenu, než určuje trh.

Zatímco Pekárek byl obviněn z požadování milionového úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele, stavaře Ličku kriminalisté stíhají kvůli podplácení. Pekárek podle svého dnešního vyjádření nemá o obvinění zatím žádné informace. Zopakoval, že trvá na své nevině. „Cítím se být nevinen a doufám, že se to prokáže,“ dodal. Státní zástupce na případ uvalil informační embargo. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek nemůže kvůli tomuto pokynu ke kauze sdělovat žádné informace.

Kolín v důsledku komplotu údajně přišel o 26 milionů korun. Pozemky, které Lička od města koupil za 15 milionů, totiž měly podle znalce najatého policií cenu 41 milionů korun, uvedl iDnes. Zda Pekárek peníze od jednatele stavební firmy převzal, není zřejmé. Kvůli aféře přišel o místo na kandidátce ODS nejen on, ale i starosta Jiří Buřič (ODS), jenž údajně o věci věděl. Oba politici obvinění odmítají.

Aféra s údajným úplatkem pro Pekárka připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici. Její volební zisk se v podzimních volbách výrazně propadl a občanští demokraté přišli o místa ve vedení města. V Kolíně nyní vládne koalice tvořená Změnou pro Kolín, Kolíňáky a TOP 09.