Mnichovské nádraží dostane novou podobu

Mnichov – Hlavní nádraží v Mnichově, kterým projede takřka každý, kdo cestuje vlakem napříč Evropou, dostane novou podobu. Městské radě ji představily Německé dráhy (DB). Pokud radní návrh nezamítnou, rekonstrukce začne v roce 2015, potrvá do roku 2021. Větší část prací ale má být hotova v roce 2017. Mnichov je jedním z adeptů na pořádání zimních olympijských her v dalším roce, příslib zrekonstruovaného hlavního nádraží tak má zvýšit šance města při výběru pořadatele letos v létě.

Rekonstrukce by se měla dotknout především staniční budovy z 50. let minulého století. Na rozdíl od kontroverzní rekonstrukce ve Stuttgartu nemají DB ani radnice v úmyslu nahradit stávající hlavové nádraží průjezdnou stanicí. Dráhy, kterým budova patří, za rekonstrukci zaplatí 300 milionů eur.

Práce jsou rozvrženy do pěti částí, jako první dostane lešení východní průčelí a vstupní prostory. Po dokončení rekonstrukce v roce 2021 mají být v nádražní budově kanceláře, konferenční místnosti, hotelová část, chybět nebudou ani restaurace, provozní zázemí a odbavovací prostory.

Mnichovské hlavní nádraží je jedním z nejvýznamnějších železničních center Evropy. Vlaky odtud jezdí do řady metropolí – do Amsterdamu, Bělehradu, Budapešti, Curychu, Lublaně, Paříže, Prahy, Říma, Vídně, Záhřebu a samozřejmě do Berlína. Denně odbaví stanice asi 400 tisíc cestujících a zastaví zde dva tisíce vlaků.